Karadeniz’de karların erimesiyle heyelan riski artıyor

OMÜ Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanından Heyelan Uyarısı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Sinop’un Türkeli ilçesinde ve Artvin’de yaşanan heyelanların toprağın suya doyması sonucunda meydana geldiğini belirtti. Yılmaz, ilkbaharın gelmesiyle beraber havaların ısınması ve karların erimesinin heyelan riskini artırdığını vurguladı.

Heyelanların toprak, moloz, taş ve benzeri malzemelerin yamaç aşağı hareket etmesiyle gerçekleştiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye’de en çok heyelanın Karadeniz Bölgesi’nde görüldüğünü ve özellikle Trabzon, Giresun, Ordu, Artvin, Rize, Sinop, Zonguldak ve Bartın gibi illerde sıkça yaşandığını söyledi.

Heyelanın ana nedenlerinin arasında arazinin eğimi, aşırı yağışlar, kar erimeleri ve ana kayanın yapısı gibi faktörlerin bulunduğunu belirten Yılmaz, ani sıcaklık değişikliklerinin de kar erimelerini hızlandırabileceğini dile getirdi.

Arazi Değerlendirmesi Önemli

Heyelanların can ve mal kayıplarına neden olabileceğini vurgulayan Yılmaz, özellikle heyelan riski taşıyan bölgelerde yaşayan ve o bölgelerle ilişkisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Yılmaz, arazide çatlaklar veya yarıkların olup olmadığının periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle kırsal kesimlerde ev sularının kanalizasyon sistemine karışması durumunun heyelanı tetikleyebileceğine dikkat çeken Yılmaz, atık suların drenajının önemine değindi.

Uygun Yapı Malzemeleri Kullanılmalı

Özellikle heyelan riski taşıyan yerlere ev yaparken uygun yapı malzemelerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ahşap evlerin beton evlere göre daha dayanıklı olduğunu belirtti. Heyelan riski taşıyan bölgelerde yapı malzemesi, bina şekli ve çevrenin uygunluğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, heyelanların doğal bir süreç olduğunu ancak uygun tedbirler alınarak can ve mal kaybının önlenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

‘İttihatçılar Siyonist amaçları hoş karşılamazdı’

Osmanlı’nın dağılma döneminde bir ihtilal ile iktidara gelmiş olan İttihat ve Terakki Cemiyeti sonradan gelen Cumhuriyet dönemine de derin izler bıraktı. Osmanlı’nın yıkılıp Cumhuriyet’in kurulduğu bir döneme damgasını vuran İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilgili sorularımızı tarihçi yazar Talha Burak Ünlü yanıtladı.

Papa’nın akıllı saati dünyada gündem oldu: Markası şaşırtmadı

Yeni Papa’nın seçilmesinin ardından dikkat çeken bir detay, kolundaki akıllı saat oldu. Daha önce Amerikan kardinali olarak tanınan Prevost’un teknolojiye olan yaklaşımı merak konusuydu. İlk ayininde klasik saat yerine Apple Watch takması ise büyük …

Bodrum’da lodos etkili oldu, deniz çöp doldu, tekneler karaya sürüklendi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu sabah erken saatlerde başlayan şiddetli lodos ilçede hayatı felç etti.

Eurovision’a İspanya devlet televizyonu damga vurdu: İsrail’in şarkısında, Gazze mesajı verdi

RTVE, Eurovision yayını sırasında Gazze’deki sivil ölümleri hatırlattı. İsrailli temsilcinin tanıtımı sırasında yapılan çağrıda, barış ve insan hakları vurgusu öne çıktı. Gazze’de 15 bini çocuk olmak üzere 50 bini aşkın kişinin öldüğü hatırlatıldı.

Ülkeye izinsiz embriyo getiren araştırmacıya 20 yıl hapis isteniyor

ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde kanser araştırması yapan Rus vatandaşı Kseniia Petrova, ABD’nin Louisiana eyaletindeki mahkemede Adalet Bakanlığı tarafından açılan davada, Massachusetts eyaletindeki bir havalimanından yasa dışı şekilde, ABD’ye …

CANLI BLOG | Barış için diplomasi trafiği: İstanbul’da Rusya-Ukrayna görüşmeleri Dolmabahçe’de başlayacak

CANLI BLOG | Barış için diplomasi trafiği: İstanbul’da Rusya-Ukrayna görüşmeleri Dolmabahçe’de başlayacak