Karadeniz’de karların erimesiyle heyelan riski artıyor

OMÜ Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanından Heyelan Uyarısı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Sinop’un Türkeli ilçesinde ve Artvin’de yaşanan heyelanların toprağın suya doyması sonucunda meydana geldiğini belirtti. Yılmaz, ilkbaharın gelmesiyle beraber havaların ısınması ve karların erimesinin heyelan riskini artırdığını vurguladı.

Heyelanların toprak, moloz, taş ve benzeri malzemelerin yamaç aşağı hareket etmesiyle gerçekleştiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye’de en çok heyelanın Karadeniz Bölgesi’nde görüldüğünü ve özellikle Trabzon, Giresun, Ordu, Artvin, Rize, Sinop, Zonguldak ve Bartın gibi illerde sıkça yaşandığını söyledi.

Heyelanın ana nedenlerinin arasında arazinin eğimi, aşırı yağışlar, kar erimeleri ve ana kayanın yapısı gibi faktörlerin bulunduğunu belirten Yılmaz, ani sıcaklık değişikliklerinin de kar erimelerini hızlandırabileceğini dile getirdi.

Arazi Değerlendirmesi Önemli

Heyelanların can ve mal kayıplarına neden olabileceğini vurgulayan Yılmaz, özellikle heyelan riski taşıyan bölgelerde yaşayan ve o bölgelerle ilişkisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Yılmaz, arazide çatlaklar veya yarıkların olup olmadığının periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle kırsal kesimlerde ev sularının kanalizasyon sistemine karışması durumunun heyelanı tetikleyebileceğine dikkat çeken Yılmaz, atık suların drenajının önemine değindi.

Uygun Yapı Malzemeleri Kullanılmalı

Özellikle heyelan riski taşıyan yerlere ev yaparken uygun yapı malzemelerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ahşap evlerin beton evlere göre daha dayanıklı olduğunu belirtti. Heyelan riski taşıyan bölgelerde yapı malzemesi, bina şekli ve çevrenin uygunluğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, heyelanların doğal bir süreç olduğunu ancak uygun tedbirler alınarak can ve mal kaybının önlenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

AGC Başkanı Erman Çetin spor yaparken yaşamını yitirdi (Erman Çetin kimdir?)

Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı ve Aydınpost Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erman Çetin, sabah saatlerinde spor yaptığı sırada fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Çetin, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı

İSKİ yöneticileri bu ismin şikayetiyle gözaltında: ‘Saat 17.00’ye kadar almazsanız, sizinle görüşeceğiz’

2024 yılında İSKİ çalışanlarını tehdit ettiği tutanaklara yansıyan İdris Özcelep’in yasaklı statüde olduğu halde 19 Mart’ta İBB’ye yapılan operasyon sonrası 20 Mart’ta yeniden İSKİ binasına geldiği ortaya çıktı.

Tunus açıklarında mülteci teknesi battı: 8 kişi hayatını kaybetti

Afrikalı mültecileri taşıyan bir tekne Tunus açıklarında battı. Sekiz kişi öldü. 29 kişi kurtarılırken, kayıpları bulmak için çalışma başlatıldı.

‘Emniyet ifadeleri ortaya çıkmaya başladı’ diyerek paylaştı… Gökhan Günaydın’dan ‘İBB operasyonu’ tepkisi: ‘Allah şahittir ki, İmamoğlu bana hiçbir kanunsuz emir vermemiştir!’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Dün gece saatleri itibarıyla ilk emniyet ifadeleri ortaya çıkmaya başladı. Bizatihi bu ifadelerin kendisi, suçlamaların ne denli asılsız olduğunun anlaşılması bakımından kıymetliydi. Çamur atınca iz kalıyor mu, yoksa atan ve attıranlara mı o iz geçiyor, yaşayıp göreceğiz” dedi.

Düzce’de otomobil motosiklete çarptı: 3 yaralı

Düzce’de D-100 kara yolunda otomobil, yoldan karşıya geçen motosiklete çarptı. Kazada motosiklet sürücüsü ile otomobilde bulunan 2 kişi hafif yaralandı.

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumunda son durum

Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in tedavisi sürüyor. Geçirdiği ağır ameliyat sonrası 12 gündür yoğun bakımda tutulan Sırrı Süreyya Önder’in durumunun stabil olduğu öğrenildi.