Uzmanından “glokom” uyarısı: Göz tansiyonuna karşı 40 yaş üstü herkes düzenli muayene olmalı

Göz Tansiyonu (Glokom) Hakkında Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora’dan Uyarı

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun, görme sinirindeki hasara bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora, “Glokom, katarakt gibi ameliyatla düzeltilebilen bir hastalık değil. Tedavi edilmediğinde görme kaybı kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle 40 yaş üstü herkesin düzenli göz muayenesi olması gerekiyor ” dedi.

Görme kaybının en önemli sebeplerinden birinin glokom olduğunu açıklayan Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora, şöyle konuştu:

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle sinsi bir şekilde ilerler. Göz içi basıncının yüksek olmasıyla gelişen hastalık, gençlerde ve hatta yeni doğan bebeklerde bile görülebilir. Glokomda erken teşhis, tedavinin başarı oranını artırır ve görme kaybının önüne geçebilir.”

Glokom Tehlikesine Karşı Uyarı

Göz tansiyonunun yüksek olması, ileri yaş, aile öyküsü, sigara kullanımı, uyku apnesi, hipertansiyon, göz yaralanması ve diyabet gibi etkenlerin glokom riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Kocabora, şunları söyledi:

Hastalık, en büyük tehlikesini fark edilmediğinde gösteriyor; çünkü ilerledikçe geri dönüşü olmayan görme kayıplarına yol açıyor.

Glokom, bir katarakt gibi ameliyatla düzeltilebilen bir hastalık değil. Tedavi edilmediğinde görme kaybı kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle 40 yaş üstü herkesin düzenli göz muayenesi olması gerekiyor.

Özellikle ailesinde glokom öyküsü bulunanlar, bu kontrolleri ihmal etmemeli.”

“Tedavide Erken Teşhis Şart”

Glokom tanısının konulabilmesi için göz içi basıncının ve göz dibi muayenesinin düzenli olarak yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kocabora, şunları söyledi:

“İlk aşamada göz damlalarıyla tedaviye başlıyoruz. Eğer bu yeterli olmazsa lazer tedavisi uyguluyoruz. Lazer tedavisinin de yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor.”

Gençlerde ve hatta yeni doğan bebeklerde bile glokom görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Kocabora, göz travması geçirenler, yüksek miyopisi olanlar ve aile geçmişinde glokom bulunan bireylerin daha büyük risk taşıdığına dikkat çekerek, düzenli muayenenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Glokomdan Korunma Yolları

Glokomun önlenmesi ya da ilerlemesinin engellenmesi için erken teşhis kadar, yaşam tarzı değişikliklerinin de büyük önemi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kocabora, şöyle konuştu:

Sigara kullanımının azaltılması, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi, uyku apnesinin tedavi edilmesi ve hipertansiyonun kontrol altına alınması gibi faktörler, glokom riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Glokomda erken teşhis, tedavinin başarı oranını artırır ve görme kaybının önüne geçilebilir. Bu nedenle 40 yaş üstü bireylerin yılda bir kez göz muayenesine gitmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.” (DHA)

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.