Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail Gerilimi Akaryakıt Fiyatlarını Yükseltti

İran-İsrail savaşı, brent petrol varil fiyatlarının %7 civarında artmasına neden oldu. Bu durum ülkemizde, enerjiyi büyük oranda dışarıdan sağlayanların dikkatini çekti ve akaryakıt istasyonlarındaki fiyatlar 2 gün içinde değişti. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olarak, İran-İsrail gerilimi sonrasında akaryakıt fiyatlarındaki artışları vurguladı.

Devlete Bir Depo da Doldurulacak

Bakırlıoğlu, akaryakıt ürünlerindeki sabit ÖTV miktarlarının altı ayda bir otomatik olarak arttığını belirterek şunları söyledi:

“Geçen hafta, İran-İsrail gerginliği nedeniyle hem benzin hem de motorinde ardışık zamlar yaşandı. Bir hafta içinde artan akaryakıt fiyatları, doğrudan aylık enflasyonu 0.20 puan etkiliyor. Bu da demek oluyor ki zamlar kaçınılmaz. Tabelalardaki 50’li rakamlara alışmamız gerekecek gibi görünüyor. Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise, 3 Temmuz’da Cumhurbaşkanı’nın aksi bir karar almadığı takdirde akaryakıt, tütün ve alkol ürünlerinde otomatik olarak ÖTV artışı gerçekleşecek. Yani yeni bir zam daha kapıda. Vatandaş, kendi depolarını doldururken bir depo da devlete dolduruyor.”

Tabelalar Değişirken Zam Yetişemiyor

Bakırlıoğlu, akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki artışın diğer ürün fiyatlarını ve dolayısıyla enflasyonu da etkilediğine dikkat çekti. ÖTV artışının fiyatları daha da yükselteceğini belirten Bakırlıoğlu, “Geçtiğimiz hafta hem benzin hem de motorine zam gelmişti. Bugün yine zam var. Vatandaş tabelaların hızına yetişemiyor. Hükümetin bu duruma el atması gerekiyor. İlk adım olarak 3 Temmuz’da planlanan ÖTV artışının durdurulması gerekiyor. Daha sonra uluslararası piyasalardaki gelişmelere paralel olarak eşel mobil sistemi yeniden getirilebilir” dedi.

Hazine Akaryakıt Gelirlerinden Vazgeçmeli

Bakırlıoğlu, hükümetin yıl sonu enflasyon hedeflerini tutturmak istiyorsa Hazine’nin akaryakıtta sabit ÖTV gelirlerinden vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Geçen yıl, petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV’nin bütçe hedefinin %88’ini oluşturarak 398.1 milyar lira gelir elde edildiğini vurgulayan Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

“Bu yılın ilk beş ayında ise 534.9 milyar liralık bütçe hedefinin yalnızca %34’üne ulaşılarak 182.6 milyar lira gelir elde edildi. Haziran ayında Yİ-ÜFE artışı %1 olduğunda, benzin, motorin ve LPG için sabit ÖTV artış oranı %14.05 olacak ve KDV dahilinde benzinin fiyatı 2.2 TL, motorinin fiyatı 1.89 TL ve LPG’nin fiyatı 1.55 TL artacak. Eğer Yİ-ÜFE aylık %2 artarsa; benzin fiyatı 2.38 TL, motorin fiyatı 2.05 TL ve LPG fiyatı 1.68 TL artacak. Bu zamansız artışlara müdahale edilmezse, vatandaş hem benzin fiyatlarındaki düşüşle karşılaşacak hem de genel olarak tüm sektörlerde zam dalgası yaşanacak. Mayıs ayı verilerine göre, vatandaş 1 litre benzin alırken 19.9 liralık ürüne ve 19.6 liralık vergiye ödeme yapmaktadır. Yani vatandaş araba alırken de devlete vergi ödüyor. Geldiğimiz noktada vatandaş, kendi depolarını doldururken, bir depo da devlete dolduruyor durumunda.”

İktidar Sorumluluk Almalı

Bakırlıoğlu, enflasyonla mücadele kapsamında, ulaşım harcamalarının %15.34’ünün ağırlığını taşıdığını belirtirken, şunları ekledi:

“Mayıs ayında ulaşım harcamaları %2.66 arttı ve bu artış enflasyondaki %0.4’lük payı oluşturdu. Bu veriler, akaryakıttaki fiyat artışının enflasyondaki artışa olumsuz etki yaptığını göstermektedir. Bu durumda iktidarın enflasyonla mücadeleye katkı sağlaması gerekiyor. İktidarın, talebi kısarak ücretleri artırmadan enflasyonla mücadele stratejisinin dar gelirli, emekli, işçi ve ücretli kesimi olumsuz etkilediğini görmekteyiz. Artık iktidarın sorumluluk alıp bu zam politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Bu otomatik zamlardan vazgeçmenin maliyeti yaklaşık 45 milyar lira olacak. Geçmiş yıllarda silinen yandaş şirketlerin vergi borcu ise 660 milyar lirayı bulmaktadır. Eğer bu ÖTV artışı yürürlüğe konursa, hem vatandaşın alım gücü azalacak hem de enflasyonla mücadelede ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.”

Related Posts

İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı: Zirvede ne mühendislik ne de doktorluk var…

İŞKUR, Haziran ayına ilişkin istatistikleri açıkladı. Açıklanan verilere göre Haziran ayında İŞKUR aracılığıyla 88 bin 520’si (%60.7) erkek, 57 bin 380’i (%39.3) kadın olmak üzere 145 bin 900 kişi işe yerleştirildi. En çok iş açığı olan sektör …

Kurlar baskılandı: İhracatçı deri devi 429 milyon borçla konkordato istedi

halktv.com.tr/ÖZEL Ekonomide yaşanan kriz, firmaları sarsmaya devam ediyor. Bir çok firma, yaşadıkları mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tutuyor. Bir çok firma, konkordato talebinde bulunuyor. Anılan firmalar listesine son eklenen ise …

Bakanlıktan sudan ucuz bina

Çalışma Bakanlığı’na ait Ankara’daki binayla ilgili iddiayı CHP’li Ali Gökçek Meclis’e taşıdı. Yıllık 1 milyon 60 bin lira kiranın çok düşük olduğunu belirtti. “Kamu kaynakları böyle savruluyor” tepkisini gösterdi.

Sırbistan üretici fiyatlarında dört ay sonra ilk yaşandı

Sırbistan İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülke genelinde üretici fiyatları Haziran’da yıllık yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Mayıs ayında yüzde 0,2 düşüş yaşayan fiyatlar, dört aylık gerileme dönemine son verdi. Enflasyonun yeniden yükselişe …

Enflasyon gelirleri tırpanlarken, yılın ikinci yarısı için verilen artış oranları tepki çekti: ‘Rakamlar yalan, sefalet gerçek’

Enflasyon, emekçi ve emeklilerin gelirlerini eritti. Memur ve emekli maaşları 6 aylık kaybı bile telafi etmedi. En düşük emekli aylığı açlık sınırının altında kalırken, emek örgütleri TÜİK ve Çalışma Bakanlığı önünde meydanlara çıktı.

Enflasyon ile faiz arasındaki makas 11 puana çıktı

Enflasyon ile faiz arasındaki makas 11 puana çıktı