‘Yüksek arsa maliyeti konuta erişimi sınırlıyor’

KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz: “Türkiye’de Arsa Maliyetine Dur Demenin Zamanı Geldi”

DUYGU ERDOĞAN – KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Özen Kuzu, Mert Boysanoğlu, Erden Timur ve Ömer Barlas Ülkü’nün katıldığı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

Yılmaz toplantıda, “Türkiye’de konut fiyatını en fazla artıran kalemlerden biri arsa maliyetleri. Gelişmiş ülkelerde arsanın toplam proje maliyeti içindeki payı yüzde 20’yi geçmezken, bizde özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu oran yüzde 40 ila 50 seviyelerinin altına düşmüyor. Bu fark, konuta erişimi zorlaştıran temel nedenlerden biri hâline geliyor. Türkiye’de arsa maliyetine dur demenin zamanı geldi. Çünkü bu düzende vatandaşa konut üretemiyoruz” dedi.

Kamu-Özel Ortaklık Modeli Önerisi

Yılmaz, çözüm önerileri arasında kamu ile özel sektörün sinerji içinde çalışabileceği bir model önerisine de yer verdi. “Konut ihtiyacının ve arz eksikliğinin fazla olduğu bölgelerde kamunun üreteceği arsaların; toplam geliştirme maliyeti içindeki payı yerine ve bölgesine göre yüzde 10 ila 20’yi geçmeyecek şekilde, özel sektöre vadeli olarak verilmesi önemli bir çözüm olacaktır. Burada verilen arsalar için kamunun özel şartlar getirmesi ve 3 yıl içerisinde projeye başlanması koşuluyla arsa stokçuluğu da engellenmiş olur. Yeterlilik kriterlerini sağlayan A ve B sınıfı müteahhitlik karnesine sahip konut geliştiricileri eliyle konut ihtiyacı hızlı ve eksiksiz karşılanabilir” açıklamalarında bulundu. Kamunun planlı arsa üretim gücü ile özel sektörün hız ve kalite kabiliyetini bir araya getirecek bu model sayesinde konuta erişimin yüzde 40 artabileceğine dikkat çeken Yılmaz, “Sektör olarak bu süreçte kamu otoritelerine her türlü desteği sunmaya hazırız” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Related Posts

Devlet desteğiyle işini geliştirdi! Depremzede kadın ihracat ve istihdam hedefini büyüttü

Devlet desteğiyle işini geliştiren Adıyamanlı depremzede kadın girişimci, Erzurum’da ürettiği tekstil ürünlerini Asya, Ortadoğu ve Kafkasya’ya ihraç ediyor.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …