Vedat Milor: ‘İnsan her zaman hayatı güzelleştirebilir’

Vedat Milor Türkiye’de popüler anlamda bir gastronomi uzmanı olarak bilinse de aslında bundan çok daha fazlasıdır. Yurt dışında önce ekonomi okur, tarihe ve siyasete olan merakı sebebiyle yüksek lisansını sosyoloji üzerine yapar. Jürgen Habermas, Michel Foucault gibi isimlerden ders alır. Eğitimini tamamladıktan sonra bir süre Dünya Bankası’nda çalışır. Devamında ABD’de Brown, Princeton, Stanford, Georgia Üniversitelerinde, Türkiye’de ise Koç Üniversitesi’nde dersler verir. Dünyayı sadece kitaplardan okuyarak değil, yaptığı gezilerle de öğrenmeye ve anlamaya çalışan biridir o.

Geçtiğimiz günlerde Kronik Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan “Yeni Dünya Yeni Kurallar” adlı kitabında da Milor, bunca yıllık birikiminden hareketle, hayata ve günümüz dünyasına dair fikirlerini bizlerle paylaşır. Bunu yaparken de üstten bir tavır içinde değildir. Bir öneride bulunmaktan ziyade, bir tartışma açmaya çalışır. Zira kendisi de bunu kitapta, “Defalarca söylediğim gibi; başkalarına yok göstermek gibi bir amacım hiç olmadı. Kişisel gelişimci veya politikacı değilim. Yaşamı etrafımı anlamaya çalışan bir sosyal bilimci, emeklilik ve olgunluk yaşlarında ailemle iyi zaman harcamak isteyen biriyim,” şeklinde ifade eder.

“Yeni Dünya Yeni Kurallar”, nehir söyleşi türünde bir kitap. Söyleşiyi gerçekleştiren gazeteci ise Yenal Bilgici. Bilgici bu konuda deneyimli ve yetenekli bir isim. Gazeteciliği bir yana, yine Kronik Kitap’tan çıkan İlber Ortaylı ve Ercan Kesal’la yaptığı iki nehir söyleşi kitabı daha mevcut. Onları da yeri gelmişken tavsiye ettiğimi söyleyeyim.

Yeni Dünya Yeni Kurallar, Vedat Milor, Söyleşi: Yenal Bilgici, 272 s., Kronik Kitap, 2024

Bilgici bu kitabı bir tür “Vedat Milor masası” olarak gördüğünü söylüyor. Bunun bir nedeni kitabın akışkan yapısında saklı. Söyleşi gerçekten de bir yemek masası samimiyetiyle gerçekleşmiş. Diğer nedeni de, Vedat Milor bu masada bize birbirinden lezzetli şeylerden bahsediyor. Ancak bu lezzet, onun sadece “iyi şeylerden” bahsettiği anlamına gelmiyor kuşkusuz.

‘YENİ DÜNYA YENİ KURALLAR’ BİR KİŞİSEL GELİŞİM KİTABI DEĞİL

“Yeni Dünya Yeni Kurallar” bir kişisel gelişim kitabı değil. Vedat Milor bize bu kitapta nasıl zengin olacağımızı yahut mutluluğun sırlarını falan vermiyor. Böyle bir niyeti de yok. Aksine, neden mutsuz olduğumuza dair fikirlerini paylaşıyor. Kişisel ve ulusal kimliklerimiz üzerine düşünüyor, sonra bunların yarattığı kişisel ve toplumsal baskılara geçiyor ve devamında değişen dünya düzenini sosyolojik, kültürel, ekonomik ve politik olarak yorumluyor.

Peki ne menem bir şeydir bu değişen dünya?

Milor’a göre dünyadaki değişimin olumlu olumsuz pek çok yanı var: Örneğin kadınların artık dünya ekonomisindeki yerleri eskiye oranla daha da arttı, tamam ama para, bizim eskiden bildiğimiz para mı, yine eskisi gibi mi kazanılıp harcanıyor ve bildiğimiz anlamda bir statüye mi sebep oluyor yahut insanın hayatını eskiden garanti altına alan doktorluk, mühendislik gibi meslekler toplumsal ve ekonomik düzeyde konumlarını koruyorlar mı; işte bunlar birer tartışma konusu.

Beri yandan, insanların -onca kültürel farka rağmen- farklı coğrafyalarda benzer zihniyete sahip olduklarını da söylüyor Milor. Örneğin Türkiye’de sadece kendisine verili olan değerleri kabul eden, otoriteye tapan biriyle, ABD’de 6 Ocak Ayaklanması’na katılan biri benzer değer yargılarına sahip. Türkiye’den ilk fırsatta Avrupa’ya göç etmek isteyen bir gençle, Pakistan’tan, Afganistan’dan çıkmaya çalışan bir diğer genç de benzer bir “yeni ve konforlu hayat” idealiyle hareket ediyor.

KORKU, KIRILGANLIK VE MANİPÜLASYON

İnsanları hayatta yöneten -yönlendiren mi demeli- temel bazı başlıklar var Milor’a göre. Bunların başında da korku geliyor. İnsanlar ölmekten, aç kalmaktan, sevgisizlikten, yalnızlıktan vb. pek çok şeyden korkuyorlar ve buna endeksli yaşıyor, buna endeksli ilişkiler kuruyorlar. Dolayısıyla insanlar bu tip korkuları yüzünden daha kırılgan, daha ürkek, manipülasyona daha açık hale geliyorlar.

İnsanları özgürleştirmesi, demokratikleştirmesi, ekonomik ve sosyal haklar konusunda daha da rahatlatması gereken devletler de otoriterleştikçe insanların korkularını kullanarak onları bir tür köle haline getiriyorlar. Bunu sadece zor yollu olarak yapmıyorlar. Bazen dolaylı ekonomik baskılarla, bazen kültürel baskılarla bazen de tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi ümmet zihniyetiyle yapıyorlar. Öyle ya; neticede ümmet denilen zihniyet, tabiyet üzerine kuruludur ve tebaanın yöneticilerini sorgulaması, onlara itaatsizlik etmesi caiz değildir.

Hal böyle olunca Milor da yapılması gerekenin korkulardan kurtulmak olduğunu söylüyor. İnsanın korkularını yendiği müddetçe hayatının iplerini eline geçirebildiğini ifade ediyor.

‘YAŞAM SEVGİSİ BİR KÜLTÜRDÜR’

“Yaşam sevgisi bir kültürdür,” diyor Çetin Altan. Bilgici ve Milor kitabın önemli bir bölümünde bu cümlenin etrafında dolaşıyorlar. Milor da buradan hareketle, “İnsan her zaman hayatı güzelleştirebilir,” diyor. Yaşamdan zevk almanın, bedensel, duygusal ve entelektüel hazzın sınıflar üstü bir yaşam kültürü olduğunu belirtiyor. Ancak bunu söylerken şımarık bir aydın havası takınmıyor, geçim derdinden kafasını kaşımaya vakti olmayan yoksullar ordusunu tenzih ettiğini özellikle belirtiyor.

Bu yaşam kültürünün büyük bir değer olduğunu ve tıpkı mal mülk gibi aileden çocuklara bırakılması, dahası öğretilmesi gerektiğini savunuyor.

Beri yandan, bir ailenin çocuklarına bırakacağı bir diğer önemli şeyin bilgiyi öğrenme, değerlendirme, eleme ve buradan hareketle bir senteze ulaşma yetkinliği olduğunu belirtiyor. Yani soran, sorgulayan çocuklarla dolu bir ülkenin daha özgür, daha güçlü ve daha mutlu olacağını dolaylı olarak öngörüyor.

Bilgici ve Milor’un masasına konuk olmak, onlara kulak vermek ve onlarla beraber pek çok konuyu kendi içimizde tartışmak hem keyifli hem de geliştirici.

Meraklısına duyurulur!

Related Posts

ÖSYM (DGS) sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav yerleri belli oldu mu, ne zaman yayınlanacak?

DGS sınav giriş yerleri 2025 yılı oturumuna girecek adaylar tarafından bekleniyor. ÖSYM tarafından düzenlenen 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım başladı. 20 Temmuz 2025 Pazar günü gerçekleşecek sınav için adaylar, sınav giriş yerlerini ve belgelerini merakla bekliyor. Önlisans eğitimini lisans programlarına tamamlamak isteyen binlerce adayın katılacağı DGS’de 2 yıllık önlisans programlarından 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapmak isteyenlerler ter dökecek. Peki, DGS 2025 sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri nasıl öğrenilir?

EGM emniyet müdürü atama açıklaması! Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri atamaları yapıldı mı?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 2025 yılı genel atama döneminde Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri rütbesindeki personelin atamalarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarından ve resmi web sitesinden yapılan açıklamayla, atamaların tamamlandığı ve yeni görev yerlerinin belirlendiği bildirildi. Peki, Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri atamaları yapıldı mı?

A101 ALDIN ALDIN AKTÜEL KATALOĞU 10 TEMMUZ 2025 – YENİ ÜRÜNLER || A101 afişi bu hafta neler sunuyor? A101 broşürü ile valiz seti, sinek kovucu, çekme karavan ve overlok makinesi geliyor!

A101 afişi ile 10 Temmuz 2025 yeni Aldın Aldın ürünleri satışa hazır olarak raflar yerini alacak. A101 indirim broşürü ve ürün fiyat listesi tamamı yayınlandı. Buna göre A101 aktüel kataloğu içerisinde; 4.0 çekme karavan 299.000 TL, taşınabilir portatif klima 26.999 TL, sinek önleyici 499 TL, orta boy valiz 759 TL, overlok makinesi 5.499 TL, koltuk ve halı yıkama makinesi 3.999 TL, şarj edilebilir mix&go 999 TL, tüy toplayıcı roller 59,50 TL fiyatı ile dikkat çekiyor. Her hafta olduğu gibi bu Perşembe günü de A101 marketlerde elektronik eşyadan mutfak ürünlerine farklı kategorilerde ürünler raflarda sepete eklenecek. Peki A101 afişi bu hafta neler sunuyor? İşte 10 Temmuz 2025 A101 aktüel kataloğu ürünleri tamamı ve bütün liste fiyat detayı…

YTÜ’nün SİHA’sı başarıyla uçuruldu

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) makine mühendisliği öğrencileri, kendi imkanlarıyla tasarlayıp geliştirdiği yüzde 100 yerli ve milli “ANKA” isimli SİHA’yı başarıyla uçurdu.

Yaz tatili ne zaman bitecek okullar ne zaman açılacak? MEB 2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Takvimi! İşte okulların açılacağı tarih

İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Selena Gomez, Alex Russo rolüne geri dönüyor

Selena Gomez, Alex Russo rolüne geri dönüyor