Türkiye’de Çocukların %46’sı Çevrimiçi Etkinliklerini Ailelerinden Gizliyor

Çocuklar Çevrimiçi Etkinliklerini Ailelerinden Gizliyor

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde yapılan bir Kaspersky anketine göre, 11-17 yaş arası çocukların neredeyse yarısı çevrimiçi etkinliklerini ailelerinden ve diğer yetişkinlerden gizliyor. Türkiye’de ise bu oran %46 seviyesinde. Ankete katılan gençlerin %28’i çevrimiçi etkinliklerini gizlemek için tüm cihazlarına şifre koyuyor; Türkiye’de ise bu oran %33’e ulaşıyor. Ayrıca, katılımcıların %20’si her internete giriş sonrası tarama geçmişini siliyor, bu oran Türkiye’de benzer seviyede.

Gençlerin %16’sı interneti yalnız oldukları zamanlarda tercih ediyor, yani ebeveynleri yanlarında değilken. Türkiye’de ise bu oran %17 düzeyinde.

Anket sonuçlarına göre, Türkiye’deki gençlerin önemli bir kısmı (%57) ebeveynlerinin internet kullanım sürelerini veya sık sık ziyaret ettikleri web sitelerini (%45) bilmesini istemiyor. Dahası, %16’sı saldırgan veya yetişkinlere yönelik içerik barındıran siteleri ziyaret edebileceğini ve %29’unun yetişkinlere yönelik içerik tüketmelerini gizlediği belirlendi.

Kaspersky Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ebeveynlerin çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini tam olarak kontrol etmeleri zor olabilir. Ancak bunun yerine güçlü bir iletişim kurmak daha önemlidir. Çocuklarınızla düzenli olarak konuşarak dijital hayatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun cihazlarını güvende tutmak için ebeveyn kontrolü uygulamak önemlidir.”

Kaspersky’nin önerileri şunlardır:

  • Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini takip ederek daha güvenli bir çevrimiçi ortam sağlayabilirler.
  • Çocuklarla açık bir iletişim kurarak karşılaşabilecekleri riskler hakkında bilgi sahibi olabilir ve güvenlik kuralları belirleyebilirler.
  • Çocuğunuzun kötü amaçlı yazılımlardan korunması için güvenilir bir güvenlik yazılımı yüklemek önemlidir.
  • Kaspersky’nin Safe Kids gibi dijital ebeveynlik uygulamaları ile çocukları siber tehditlere karşı koruyabilirsiniz.

*Anket, Kaspersky’nin talebi üzerine Toluna araştırma ajansı tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye, Güney Afrika, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’deki 10 bin çevrimiçi görüşmeyi içermektedir. Anket, 3 ila 17 yaş arası çocuklara sahip 5 bin ebeveyn-çocuk çiftini kapsamaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Düşürülmesi neredeyse imkansız olan 5 ölümcül savaş uçağı

Modern hava muharebeleri, artık sadece hız ve manevra kabiliyetinden ibaret değil. Günümüzün en gelişmiş savaş uçakları, hayatta kalabilmek için görünmezlik (stealth) teknolojisini, gelişmiş sensör füzyonunu, elektronik harp yeteneklerini ve saf gücü tek bir potada eritiyor.

Yapay zeka ile beraber geleceğimizi şekillendirmek için, 1940’lardaki bir tasarıma bakmamız gerekebilir…

Amerikalı mühendis Vannevar Bush’un 1945’te hayal ettiği ama hiçbir zaman gerçeğe dönüşmeyen “memex” adlı cihaz, bilgiyle ilişki kurma biçimimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

2027’de Enerji Devrimi Kapıda: Nükleer Füzyonla Sınırsız ve Temiz Enerji Mümkün Olacak!

Dünya enerji sektöründe çığır açacak gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları ve teknoloji şirketleri, uzun yıllardır hayalini kurdukları nükleer füzyon teknolojisini gerçeğe dönüştürmek için hızla ilerliyor. Özellikle Amerikan merkezli Commonwealth Fusion Systems (CFS), nükleer füzyonda devrim yaratacak bir tokamak reaktörü geliştirmek üzere önemli bir aşamaya geldi.

7 kilogramlık ekran kartı 20 milyon liraya satılacak

Bu ekran kartının değeri bazı lüks otomobilleri solluyor, üstelik onu taşımak için kol gücü de gerekebilir! ASUS’un tanıttığı yeni model, alıştığımız donanım tanımlarını yerle bir ediyor. RTX 5090 ROG Astral Real Gold Edition, sadece performans değil, gösterişte de zirveye oynadı.

CapCut 6.6.0 bomba gibi geldi: Profesyonel kalite, ücretsiz kullanım

Bytedance tarafından geliştirilen popüler video düzenleme uygulaması CapCut, 6.6.0 sürümüyle kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Hem mobil cihazlarda hem de Windows işletim sisteminde çalışan bu yazılım, çok katmanlı zaman çizelgesi, ana …

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.