TBB Başkanı Sağkan: Hukuk fakültesi popülasyonuna son vermek gerekiyor

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan: “Hukuk Fakültesi Popülasyonuna Son Verilmeli”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, hukuk fakültesi popülasyonuna ve hukuk fakültesi öğrencisi popülasyonuna son verilmesi gerektiğini belirtti. Sağkan, “Bu dediğim gibi sadece nicelik sorunu değil, aynı zamanda bir nitelik sorununa işaret ediyor” şeklinde konuştu.

İç Anadolu Bölge Baro Başkanları Toplantısı, Kayseri Barosu’nun ev sahipliğinde Kayseri’deki bir otelde gerçekleşti. Toplantıya, TBB Başkanı Erinç Sağkan, yönetim kurulu üyeleri ile Kayseri Baro Başkanı Murat Tolga Özsoy ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki 11 ilin baro başkanı katıldı.

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Erinç Sağkan, “Bugün Kayseri’de uzun zamandır yapamadığımız barolarımızın bölge toplantıları kapsamında İç Anadolu bölge toplantısını gerçekleştiriyoruz. Pandemiden beri bu toplantıları maalesef yapamıyorduk. Yeni dönem itibarıyla tekrar barolarımız, bölgesel toplantılarını yapmaya başladılar. 7-8 Aralık 2024 tarihinde Türkiye Barolar Birliği Olağan Genel Kurulu ile birlikte yeni dönemimizi başlattık. Bu dönemin ilk bölge toplantısı, Kayseri’de gerçekleştiriliyor. Kıymetli başkanımın ev sahipliğinde Kayseri’de bugün 11 baro başkanımız bir araya geldiler. Tabii ki gündemimiz çok yoğun. Türkiye’de yargının sorunları, yargı bağımsızlığına ilişkin yaşanan sıkıntılar; tabii ki temelde bizler birer meslek örgütüyüz. En başta gündemimizin 1’inci maddesi, avukat meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar. Bunların çözüm yöntemleri bugün ayrıntılı olarak Kayseri’de değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

“İhtiyaç Analizi Yapılmaksızın Hukuk Fakültesi Açılıyor”

Türkiye’de her yıl binlerce kişinin hukuk fakültesinden mezun olduğunu dile getiren Sağkan, “Türkiye’de bugün itibariyle 200 binin üzerinde avukat bulunuyor. Tabii 92 hukuk fakültesi, on binlerce meslektaşımızın her yıl mezun olarak sisteme katıldıkları, ihtiyaç analizi yapılmaksızın açılan fakülteler nedeniyle yaşanılan çok ciddi problemler var. Bu problemlerin başında da avukatların yaşadığı ağır ekonomik sorunlar ve yine devamında da hukukçu niteliğindeki düşüş gelmekte. Bu anlamda geçtiğimiz dönem Türkiye Barolar Birliği’nin baroların ve Adalet Bakanlığı’nın çabalarıyla bazı somut ve önemli adımlar hayata geçirildi. Bu dönemde daha önemli adımlar atılması gerekiyor. Bunların neler olduğunu biliyoruz. Yöntemleri üzerinde konuşacağız” sözlerini sarf etti.

“Yurttaşların Adalete Erişimi, En Önemli Başlığımız”

Hukuk fakültesi sayısının fazla olmasının nitelik sorununa yol açtığını vurgulayan Erinç Sağkan, “Öncelikle bu hukuk fakültesi popülasyonuna, hukuk fakültesi öğrencisi popülasyonuna bir son vermek gerekiyor. Bu dediğim gibi sadece nicelik sorunu değil, aynı zamanda bir nitelik sorununa işaret ediyor. Bu nitelik sorunu yurttaşlarımızın adalete erişimi anlamında da en önemli başlığımız halinde. Bu anlamda bugün hem hukuk fakültesi hem avukat sayısı nicelik ve nitelik problemleri ve devamında önümüzdeki günlerde Adalet Bakanımızın açıkladığı üzere kamuoyuyla paylaşılacak olan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde savunmanın etkinliğinin artırılması bakımından hangi başlıkların belgede yer almasının zorunlu olduğu konular, baro başkanlarımız ve Türkiye Barolar Birliği heyeti tarafından değerlendirilecek. Umut ediyorum ki hukuk sistemimize, milletimize hayırlı bir toplantıyı hep birlikte hayata geçireceğiz” dedi.

Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı

Günün Öne Çıkan Haberleri

TIKLAYIN | İstanbul için beklenen kar Trakya’dan geliyor

TIKLAYIN | 20 kilo altını çalarak kayıplara karıştılar

TIKLAYIN | Suriye’de “nasıl bir yönetim” tartışmaları sürüyor; otobüsler ikiye bölündü, kadınlara başörtüsü telkini, içkili mekânlara uyarı

TIKLAYIN | Savcı adayı Mithat Can Yalman, otel odasında ölü bulundu

TIKLAYIN | Masterchef’te ikinci finalist belli oldu

TIKLAYIN | Bir alkol grubuna daha zam geldi

Related Posts

Çamaşır suyu içerek derman arıyorlar

Sosyal medyada her geçen gün artan tehlikeli akımlara bir yenisi eklendi. Kullanıcılar, ‘Her şeye derman’ diye pazarlanan; “Mucize Mineral Solüsyonu (MMS)” ya da “aerobik oksijen” adlarıyla satılan klordioksit içerikli ürünleri tüketerek sorunlarına çare arıyor…

Fransa’nın ‘Filistin’ kararı Netanyahu’yu panikletti: İsrail’i yok etmek için sıçrama tahtası olur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin’i devlet olarak tanımaya karar verdiklerini ve resmi duyuruyu eylül ayında yapacaklarını duyurdu. Karar sonrası açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Macron’u kınayıp, “Bu şartlar altında kurulacak bir Filistin devleti, İsrail’i yok etmek için bir sıçrama tahtası olur” dedi.

Türkiye, Suriye’ye Savunma Desteği Sağlayacak

Suriye yönetimi, Türkiye’den savunma kapasitesinin artırılması için resmi destek talep etti.

Sokak ortasında alacak kavgası

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde alacak anlaşmazlığı tartışması kavgaya dönüştü. Kavgada bir kişi yaralanırken bir kişi de tutuklandı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 3. turu İstanbul’da başladı: Ana gündem barışın şartları

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 3. turu İstanbul’da başladı: Ana gündem barışın şartları

Vantilatör hırsızları iş başında

İstanbul’da etkili olan aşırı sıcakların ardından Avcılar’da iki şüpheli bir mağazanın önünde sergilenen vantilatörleri alıp kaçtı.