Taşınmaz satışı ve miras paylaşımında noter ücretleri yükseliyor

Adalet Bakanlığı Yeni Düzenlemeyle Noterlik Ücretlerini Artırıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle noterlik işlemlerine ilişkin ücretlerde önemli bir artış yaşanacak. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacak kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikler, 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, birçok alanda %43,93’lük bir zam artışı gerçekleştirildi. Yeni tarifeler, taşınmaz satışları, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri gibi birçok alana etki edecek.

2025 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, noterler gerçekleştirdikleri işlemlerden aldıkları harçların %30’u kadar noter ücreti talep edecek. Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olarak belirlenirken, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri için de yeni ücret tarifeleri belirlendi.

Yeni Ücret Tarifeleri Detayları

  • Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olacak ve 500 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterecek.
  • Miras paylaşımı işlemlerinde vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemeleri için noterler 2.016,38 TL ücret talep edecek.
  • Diğer noterlik hizmetlerinde çeviri, karşılaştırma ve elektronik işlemler için de yeni ücretler belirlendi. Çeviri işlemleri için her sayfa için 505,81 TL ücret alınacak.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler için ayrıca veri tespiti ücretleri de güncellendi. 1 MB’a kadar olan işlemler için 27,27 TL, sonraki her 1 MB için ise 13,64 TL ek ücret uygulanacak.

Ayrıca, defter açılış onayları, tapu devirleri, miras tescil işlemleri için belirlenen sabit ücretler ve noterlerin daire dışı işlemleri için günlük yol ödeneği de yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle noterlik işlemlerinde önemli bir maliyet artışı bekleniyor.

Related Posts

Çin: ABD, ciddi sonuçları olabilecek yanlış bir emsal oluşturuyor

Çin: ABD, ciddi sonuçları olabilecek yanlış bir emsal oluşturuyor

RTÜK’ten Fatih Altaylı’nın kanalına ihtar

RTÜK, gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasının ardından harekete geçti.

AKP’li isimden Fatih Altaylı çıkışı: ‘Kim ne diyorsa desin…’

AKP’li Mücahit Birinci gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasını eleştirdi. Altaylı, “TCK 310 ise Cumhurbaşkanına Suikast ve Fiilî Saldırı Suçunu düzenler. Bu, beyanla ve/veya düşünce ile işlenebilecek bir suç değildir. Hem suikast hem de fiili saldırı ancak ve ancak fiziki bir hareket ile gerçekleştirilebilir.” dedi.

İran’dan üç milyon kişi Türkiye’ye göç edebilir

İsrail’den sonra ABD’nin de İran’a yönelik başlattığı saldırı sonrası Türkiye yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalabilir.

İran: ABD’nin uluslararası hukuka aykırı saldırısına uğrayan nükleer tesislerde sızıntı yok

İran: ABD’nin uluslararası hukuka aykırı saldırısına uğrayan nükleer tesislerde sızıntı yok

İran yarına kadar süre verdi: En ağır cezalar verilecek

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, ülkede İsrail ile işbirliği yapan unsurlara yarına kadar teslim olma çağrısında bulunarak yarından sonra bu kişiler için en ağır cezaların işletileceğini açıkladı.