Talep de başarı da yok ama siyasal iktidarın kaynakları hep imam hatiplere akıyor: Ayrıcalık bitmiyor!

Siyasal iktidar, uzun süredir imam hatip okullarına olan ilginin azalmasıyla başa çıkmaya çalışıyor. Aileler arasında, çocuklarının iyi bir gelecek sağlamak için bu okullara gitmelerinin önemli olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu amaçla, okulların adlarına “Anadolu” ekleniyor. Ayrıca, “proje okul” olarak nitelendirilmeleri sağlanıyor. Bununla da yetinilmeyerek, bu okullar sınav yaparak ve öğrencilerini “seçerek” alıyorlar.

“Proje imam hatip ortaokulları”na öğrenci alımı için düzenlenen sınavların sonuçları, bu okulların resmi internet sitelerinde yayınlandı. Velilere gösterilen büyük ilgi nedeniyle yazılı mesajlarda, teşekkür edildi ve bu okullara kesinlikle sınavsız öğrenci alınmayacağı vurgulandı.

Bir okulun web sitesinde, “Burada, 10 yaşındaki çocuklarımızın hakları söz konusudur ve başarılı olanlar sadece kendi emekleri ve haklarıyla bu okula kayıt hakkı elde etmişlerdir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve sonuca saygı duyulmalıdır. Başka bir seçeneği düşünenlerle ilgili yasal işlem başlatılacaktır” denildi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Proje lise ve ortaokul uygulamalarının, kamunun her vatandaşa eşit eğitim ve hizmet imkanı sunma iddiasına ve milli eğitim temel kanununda belirtilen “genellik ve eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu belirten eğitim uzmanı Alattin Dinçer, “Eğitim bir kamu hizmetidir. Özel ortaokullar hariç, genel ve imam hatip ortaokulları kamu okuludur. Devlet, bu okullar arasında hizmet sunumunda ayrım yapmamalıdır” dedi.

Siyasal iktidarın özellikle Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokulları lehine ayrımcı bir tavır sergilediğine dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi:

“Bu tavrın, ailelerde çocuklarının sadece bu okullarda okuyarak ikbal ve geleceklerini sağlayabileceği algısının oluşmasına ve tercihlerinde etkili olmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Eğitimde, belirli bir gruba veya zümreye ayrıcalık tanımak ve okulları ayrıştırmak, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da zayıflamasına sebep olabilir.

Standart sınavların dördüncü sınıflara kadar inmesi, eğitimde çürüme ve bozulmanın kapısını aralar. Dünya genelinde sınavsız eğitim hedefine yönelirken, 4. sınıftan itibaren çocukları sınava tabi tuttuğumuzda ortaya çıkacak endişeler, ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir ve buna izin verilmemelidir.”

Related Posts

En çok ataması olan bölümler açıklandı: Okul biter bitmez hemen iş başı yapıyorlar

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih maratonu resmen başladı. Binlerce üniversite adayı, kariyer hedefleri doğrultusunda kendilerine en uygun bölümü seçmeye çalışırken, özellikle 2 yıllık ön lisans programları yoğun ilgi görüyor. Hem kısa sürede mezun olma avantajı hem de iş bulma imkânlarının fazla olması nedeniyle 2 yıllık bölümler, öğrenciler tarafından dikkatle araştırılıyor. İşte ataması en yüksek olan bölümler…

Ertuğrul Özkök: Günün olayı; benim gibi İzmirliyi yoldan çıkaran Karadenizli kız

O iki cümle, en muhafazakârımızı bile hem baştan hem yoldan çıkarıp hem de sevap işlemiş gibi hissettirir…

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali, Moğollar konseriyle başladı

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali, Moğollar konseriyle başladı

SAĞLIK BAKANLIĞI 18 BİN PERSONEL ALIMI ATAMA TAKVİMİ 2025 SON DAKİKA || Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı tarihi açıklandı mı, ne zaman yapılacak, branş dağılımı belli oldu mu? Bakan Memişoğlu’ndan önemli açıklama!

Sağlık Bakanlığı 18 bin personel atama tarihleri son dakika açıklamalarla yakından takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı 2025 yılı içerisinde ilk etapta 15 bin 342 sözleşmeli personel ve 3 bin 658 sürekli işçi alımı gerçekleştirdi. Mayıs ayında gerçekleştirilen personel istihdamının ardından gözler Sağlık Bakanlığı 2. etap 18 bin personel alımı atamalarına çevrildi. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda yapılacak alımlar için önemli açıklama geldi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, açıklamasında 2. etap atamalarla ilgili olarak da tarih verdi. Peki Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı tarihi açıklandı mı, ne zaman yapılacak? Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı branş dağılımı nasıl olacak, belli oldu mu? İşte Sağlık Bakanlığı personel alımı ataması son dakika haberleri…

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

ÖSYM (DGS) sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav yerleri belli oldu mu, ne zaman yayınlanacak?

DGS sınav giriş yerleri 2025 yılı oturumuna girecek adaylar tarafından bekleniyor. ÖSYM tarafından düzenlenen 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım başladı. 20 Temmuz 2025 Pazar günü gerçekleşecek sınav için adaylar, sınav giriş yerlerini ve belgelerini merakla bekliyor. Önlisans eğitimini lisans programlarına tamamlamak isteyen binlerce adayın katılacağı DGS’de 2 yıllık önlisans programlarından 4 yıllık lisans eğitimine geçiş yapmak isteyenlerler ter dökecek. Peki, DGS 2025 sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri nasıl öğrenilir?