Suudi Arabistan ve İtalya arasında 10 milyar euroluk iş birliği

Suudi Arabistan ve İtalya Arasında Stratejik Ortaklık Konseyi Kuruluyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla yaptıkları görüşmelerde, iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Konseyi” kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya göre, Bin Selman ve Meloni ülkenin batısındaki El-Ula kentinde bir araya geldi.

Görüşmede, ortak çıkarlara hizmet eden ikili ilişkiler ve ilişkilerin çeşitli alanlarda desteklenmesi ve geliştirilmesi imkanları ele alındı. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Konseyi” kurulması için anlaşmaya imzalar atılırken, Meloni Suudi Arabistan kültürüne ilişkin bilgi aldı.

Meloni: Suudi Arabistan, Ortadoğu’da Kilit Bir Aktör

Meloni, Körfez ülkeleri turu kapsamında dün gittiği Suudi Arabistan’da gezisini takip eden İtalyan gazetecilere bu sabah değerlendirmelerde bulundu. Meloni, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile attıkları imzalara ilişkin, “İtalya ve Suudi Arabistan’ın enerji, Afrika ile ilişkileri, savunma ve yatırımlar gibi farklı konularda stratejik ilişkiler kurma konusunda çıkarı var” dedi.

Meloni, şöyle devam etti:

“Bu, bir nezaket ziyareti değil önemli sonuçlarla dönüyoruz. Bu, periyodik olarak toplanan, belirlenen öncelikli konularda ortak çalışmaları değerlendiren bir konsey anlamına geliyor ve bizim belirlediğimiz öncelikli konular, enerji alanında işbirliği, savunma, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve arkeolojiyle ilgili konulara kadar uzanıyor.”

Başbakan Meloni, iki ülke arasında stratejik ortaklığın güçlendirilmesi çerçevesinde Suudi Arabistan ile yaklaşık 10 milyar euro değerinde işbirliği ve endüstriyel anlaşmalar imzalandığını ifade etti. “Suudi Arabistan, Ortadoğu’da kilit bir aktör” diyen Meloni, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, kendilerinin de desteklediği iki devletli çözüm ve normalleşme sürecini kolaylaştırabileceğini vurguladı.

‘Bölgesel Aktörlerle Diyalog İçindeyiz’

Meloni, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Gazze’nin yeniden inşasını gelecek dönemdeki en büyük zorluklardan biri olarak tanımladığını ve bunun başarıya ulaşması için uluslararası toplumun büyük bir katılım göstermesi gerektiğini söylerken çok haklı olduğunu dile getirdi.

Bölgede göç konusunda Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin istikrarının olumsuz etkilendiğine işaret eden Meloni, “Mülteciler konusuna gelince, şu anda belirlenmiş bir plana sahip olduğumuzu düşünmüyorum. Daha çok bu konuda mutlaka dahil edilmesi gereken bölgesel aktörlerle bir diyalog süreci içerisindeyiz. Bunlar, son derece karmaşık meseleler ancak bu konuların bölge aktörleriyle diyalog halinde ele alınıyor olması, bence yeniden inşa sürecinde ciddi bir şekilde çalışılmak istendiğinin bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Devlet desteğiyle işini geliştirdi! Depremzede kadın ihracat ve istihdam hedefini büyüttü

Devlet desteğiyle işini geliştiren Adıyamanlı depremzede kadın girişimci, Erzurum’da ürettiği tekstil ürünlerini Asya, Ortadoğu ve Kafkasya’ya ihraç ediyor.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …