Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirtli Çiftçiler Trabzon Hurması Üretiminde Başarıya Ulaşıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler, 4 yıl önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk meyvesini kasım ayında yapacakları hasat döneminde toplayacak. Siirt merkez ve Pervari ilçesinin Botan Çayı kenarındaki bahçelerde, 4 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının uyguladığı “Alternatif Ürünlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında çiftçilere yüzde 75 hibeyle Trabzon hurması fidanı desteği sağlandı. İl genelinde 4 yılda toplam 1 milyon 212 bin lira maliyetle 17 bin Trabzon hurması fidanı dağıtıldı.

Sulamanın yapıldığı bölgede maliyeti düşük, kolay yetiştirilebilen Trabzon hurması üretimine yönelen çiftçiler, ağaçların meyve vermesiyle ilk hasadı bu yıl kasım ayında yapacak. GELECEK SENE 10 BİN HURMA FİDANI DAĞITILACAK Pervari’deki bahçelerde incelemede bulunan ve üreticilerin taleplerini dinleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, AA muhabirine, Siirt’te ürün çeşitliliğini artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. İlçenin daha çok fıstık, nar ve üzümle bilindiğini ancak son yıllarda hurma ve kayısı gibi alternatif ürün yetiştiriciliğiyle de öne çıktığını belirten Şanverdi, “Özellikle hurma çeşitleriyle, kayısı ve benzeri alternatif ürünlerimizle Pervari’yi meyveciliğin merkezi haline getirmek istiyoruz.

Meyve yetiştiriciliği için uygun iklimsel koşullara sahip ilçemizde İl Özel İdaresinden alınacak destekle hurma üretimini yaygınlaştıracağız.” dedi. Şanverdi, gelecek yıldan itibaren 10 bin hurma fidanını başta Pervari olmak üzere il genelindeki çiftçilere dağıtacaklarını vurgulayarak, desteklemelerin çiftçilerin ihtiyacı doğrultusunda her yıl artarak devam edeceğini bildirdi. AZ ANCAK KALİTELİ ÜRÜN Pervari’ye bağlı Gökçekoru köyü Gökbel mezrasındaki 50 dönüm alanda Trabzon hurması üreten Medeni Özcan da 4 yıl önce alternatif ürün olarak diktiği fidanların bu yıl meyve verdiğini söyledi. Kasımda ilk hasadı yapmaya hazırlandığını anlatan Özcan, “Ülke genelinde yetiştiriciliği çok az olduğu için piyasası güzel olur diye hurma üretimine yöneldik. Ürettiğim cins az ürün veriyor ama çok kaliteli. Olgunlaşan ürünü kasım ayının ilk haftasında toplayacağız.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Telefonlarınızı hazırlayın: Market ve restoranlarda yeni zorunluluk yarın başlıyor

Tüketiciler, market, restoran, manav ve kasap gibi yerlerde asılı olacak karekodu “Tarım Cebimde” uygulamasıyla taratarak işletmenin denetim bilgilerine ulaşabilecek. Bu uygulama 28 Temmuz 2025 itibarıyla satış ve toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geliyor. İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturup görünür bir şekilde asmamışsa para cezası ile karşılaşacak.

Petrol dibe vurdu, borsa sarsıldı, altın zirve yaptı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 24,11 puanlık düşüşle 10.591,98 puandan tamamladı. Güne yüzde 0,27’lik artışla başlayan endeks, gün içinde en düşük 10.571,73, en yüksek 10.673,13 puanı gördü. Kapanış itibarıyla endeks, yüzde 0,23 oranında …

Kazancı Holding’den Kuzey Makedonya’ya 1 Milyar Euro Yatırım

Kazancı Holding, Kuzey Makedonya’da enerji altyapısını güçlendirecek 1 milyar euroluk yatırım yaptı.

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.