Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin gece nefes durmasıyla başlayan bir hastalık olduğunu belirtti. Bu durum genellikle horlama, gece nefesin durması veya sabah uyanıldığında uykusuzlukla kendini gösterir. Hasta, genellikle horlama ve nefes durmasının farkına varamaz ve bu durumu sadece yanında biri varsa veya akıllı saat kullanıyorsa anlayabilir.

Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku apnesi sendromunun ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, hastaların genellikle dinlenemediğini, uykusuz uyandıklarını, savunma sisteminin zayıfladığını ve enfeksiyona açık hale geldiklerini belirtti. Ayrıca, tansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal bozulma, erken yaşlanma, unutkanlık gibi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Uyku apnesinin genç erişkinlerde erken ölümlerin ve hastalıkların ana belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalığın genellikle 35 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Kilolu, boyun yapısı kısa ve kalın olan kişilerde ise daha yoğun olabileceğini belirtti.

Uyku apnesi, kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Güler, hastalarda ciddi ritim bozukluklarına yol açabileceğini ve genellikle uyku apnesinin temel neden olduğunu belirtti. Hipertansiyon, kalp yetmezliği, damar hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların da uyku kalitesinden olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Uyku bozukluklarının yaşlı bireylerde sıkça görüldüğünü ifade eden Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, uyku kalitesinin genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Hangi hastalık incelenirse incelensin, uyku bozukluğunun genellikle temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel ise alt ve üst çenenin uyku kalitesini etkilediğini ve uyku apnesine neden olabileceğini dile getirdi. Çenedeki bozuklukların düzeltilerek sağlıklı uyku sağlanabileceğini belirtti.

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Sayın Özel, uyku apnesi ve horlama vakalarında ağız yapısının önemli olduğunu vurgulayarak, özel aparatlarla nefes alımını rahatlatarak horlamanın azaltılabileceğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lütfü Şeneldir, hastaların genellikle uyku sorunlarının farkında olmadığını ve uyku apnesi şüphesiyle gelen hastaların burun iç yapısının incelendiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, sağlıklı uykunun nörolojik işlevler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, uyku bozukluklarının depresyon, hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü gibi konularda etkili olduğunu belirtti.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, uyku bozukluklarının yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ifade ederek, depresyon dönemlerinde uyku düzeninde bozukluklar yaşandığını belirtti.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bu belirtiler varsa migreniniz olabilir! İşte gözden kaçan 3 detay

Migren yüzünden sosyal yaşamınız kısıtlanıyorsa dikkat! Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Figen Şensoy, doğru tanı ve etkili tedaviyle migrenin nasıl kontrol altına alınabileceğini ve yaşam kalitesinin nasıl artırılabileceğini anlattı.

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir