Welcome to Our Website

Rusya’nın eğittiği düşünülen Casus balina Hvaldimir ölü bulundu

Norveç’in Risavika Körfezi’nde 8 Eylül Cumartesi günü balık tutan bir baba ve oğul tarafından cesedi bulunan Hvaldimir isimli beluga balinasının ölümü yetkililer tarafından doğrulandı. Hvaldimir, Rusya tarafından casus olarak eğitildiği düşünüldüğü için “casus balina” olarak tanınan bir balinaydı.

Hvaldimir, Norveç merkezli Norsk Rikskringkasting (NRK) tarafından yapılan habere göre, balina vinç yardımıyla sudan çıkarılarak yakındaki bir limana götürüldü.

Deniz biyoloğu Sebastian Strand, balinanın cesedinin incelendiğini ve Hvaldimir’in ölüm nedeninin henüz bilinmediğini belirtti. Strand, balinanın üzerinde gözle görülür bir yaralanma olmadığını ifade ederek, “Cuma günü Hvaldimir oldukça iyi durumdaydı, bu yüzden ölüm nedenini belirlemek için daha fazla araştırma yapmamız gerekiyor” dedi.

CASUSLUK İDDİALARI

Hvaldimir, ilk olarak Nisan 2019’da Norveç’in Ingøya adası bölgesinde balıkçılar tarafından görülmüş ve boynunda bir kamera askısı ile dikkat çekmişti. Bu askı üzerinde “St. Petersburg Ekipmanı” yazdığı iddia edilmiş ve balinanın Rusya tarafından casusluk amacıyla eğitildiği spekülasyonları ortaya çıkmıştı.

Hvaldimir’in Rusya tarafından eğitilmiş bir “casus balina” olarak ün kazanmasının sebebi, hayvanın insanlarla etkileşime girme yeteneği ve el işaretlerine verdiği tepkiler olarak gösterildi. Balinanın üzerinde görülen askı, bu iddiaları destekleyen bir kanıt olarak değerlendirilmişti. Moskova, bu iddialara hiçbir zaman resmi bir yanıt vermedi.

NEDEN HVALDİMİR?

Hvaldimir’in adı, Norveççe’de “balina” anlamına gelen “hval” kelimesi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in adının birleşiminden türetildi. Bu isimlendirme, balinanın Rusya tarafından casusluk amacıyla eğitildiği spekülasyonlarına atıfta bulunarak, hem Norveççe hem de Vladimir Putin’in adıyla yapıldı.

GEÇMİŞTE CASUS YUNUSLAR

Sovyetler Birliği döneminde 1980’lerde, askerler tarafından eğitilen yunusların casusluk amacıyla kullanıldığı biliniyor. Bu yunuslar, su altındaki silahları tespit etmek amacıyla kullanılmıştı. 1990’larda sona eren bu program, 2017’de yeniden başlatıldı ve yunuslara ile foklara su altındaki silahları tespit etme ve dalgıç ekipmanlarını taşıma gibi görevler verildiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir