Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Hisselerini Satmak İçin Görüşmeler Yürütüyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin %49’luk hissesini satmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bloomberg’in haberine göre, Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Dedusenko, Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Mersin’de hayata geçirilen ve 25 milyar dolarlık bir yatırımla inşa edilen Akkuyu NGS, dört reaktörden oluşuyor ve toplam 4.800 megavat kurulu güce sahip olacak. Santralin tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılaması hedefleniyor.

Yerli ve Yabancı Yatırımcılarla Görüşmeler Sürüyor

Proje, 2010 yılında Türkiye ile Rusya arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma çerçevesinde, Rosatom’un “Yap-İşlet” modeliyle yürütülüyor. Anlaşma, Rosatom’un hisselerinin %49’unun Türk veya yabancı yatırımcılara satılabileceğini belirtiyor.

Dedusenko’nun açıklamalarına göre, hisse satışında aceleci bir tutum sergilenmeyecek; Türkiye hükümeti de görüşmelerde yer alıyor. Daha önce 2017’de Cengiz Holding, Kolin ve Kalyon İnşaat konsorsiyumuyla hisse satışı için anlaşma sağlanmıştı, ancak Kolin ve Kalyon’un 2018’de projeden çekilmesiyle bu plan gerçekleşmemişti.

Rosatom, 2019’da da Türkiye’deki özel ve kamu şirketleriyle benzer görüşmeler gerçekleştirmişti, ancak o dönemde somut bir sonuca ulaşılamamıştı.

Related Posts

Petrol dibe vurdu, borsa sarsıldı, altın zirve yaptı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 24,11 puanlık düşüşle 10.591,98 puandan tamamladı. Güne yüzde 0,27’lik artışla başlayan endeks, gün içinde en düşük 10.571,73, en yüksek 10.673,13 puanı gördü. Kapanış itibarıyla endeks, yüzde 0,23 oranında …

Kazancı Holding’den Kuzey Makedonya’ya 1 Milyar Euro Yatırım

Kazancı Holding, Kuzey Makedonya’da enerji altyapısını güçlendirecek 1 milyar euroluk yatırım yaptı.

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

Kartlı ödemeler geçen yıla göre yüzde 51 arttı: 1,9 trilyon TL’yi aştı

Kartlı ödemeler geçen yıla göre yüzde 51 arttı: 1,9 trilyon TL’yi aştı