Nedir mineral raporu: Çin’in hakimiyeti ABD savunma sanayisini tehdit ediyor

Amerika’nın Silah Sistemleri Çin’den Temin Edilen Minerallere Dayanıyor

Govini tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’in ihracatını kısıtladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik mineraller, Amerika’nın silah sistemlerinin yüzde 78’inde kullanılıyor.

Raporda, Amerikan savunma sanayisinin ürettiği 1900 silah sisteminin incelendiği ve bu sistemlerde kullanılan kritik minerallerin büyük çoğunluğunun Çin’den tedarik edildiği belirtildi.

Özellikle savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı vurgulandı. Ayrıca, antimuanın sadece yüzde 19’unun Çin dışından temin edilebildiği ifade edildi.

Rapora göre, askeri donanımlarda bahsi geçen minerallere olan bağımlılık Deniz Piyadeleri’nde yüzde 61,7’ye, donanmada ise yüzde 91,6’ya kadar çıkabilmektedir. Bu durumun, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik pazarlıklarda koz olarak kullanılmasının yanı sıra maliyetleri artırarak üretim takvimlerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemi için kızıl ötesi odak düzlemi dizilerinde antimuan, AN/SPY-6 radarlarının yapımında galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten, RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde tellür kullanıldığı belirtildi.

ABD, ÇİN’E TEMELDEN BAĞIMLI DURUMDA

Raporda, Çin’in ihracat kontrolü getirdiği 5 kritik mineralin savunma sanayisinde kullanımının son 15 yılda yüzde 23,2 arttığına ve ABD’nin silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e büyük ölçüde bağımlı olduğuna işaret edildi.

Raporda yer alan şu ifade dikkat çekti: “Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir sırrı ifşa etti; siyasi söylemlere rağmen ABD, silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e temelden bağımlı durumda.”

Raporda, Çin kaynaklı bu sınamaya karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi önerisinde bulunuldu.

TRUMP’A KARŞILIK OLARAK NADİR ELEMENT İHRACATINA KONTROL GETİRİLDİ

Çin, ABD’nin çip sektörü başta olmak üzere uyguladığı kısıtlamalara karşılık olarak galyum, germanyum, antimuan ve tarife artışlarına karşı tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum ihracatına kontrol getirdi.

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamındaki tarife artışına karşı da samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının yer aldığı 7 kategoride nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine aldı.

17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90’ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

13 milyon kişinin hayatı kilitlendi: Hatlar tamamen çöktü

ABD’de 13 milyon kişinin yaşadığı Pensilvanya eyaletinde kritik bir kesinti yaşandı. Eyalet genelinde 911 acil yardım hattı hizmet dışı kaldı.

Müsavat Dervişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a: ‘Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına sert tepki gösterdi. “Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun? Aklını başına al” diye seslendi.

İstanbul’da alev alan hafif ticari araç küle döndü

İstanbul’da seyir halindeyken alev alan hafif ticari araç küle döndü.

Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yılı… Özgür Özel: ‘Unutmayacağız çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in “…Ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır” sözlerini alıntılayarak “30 yıl önce bugün, Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde gerçekleşen Srebrenitsa soykırımında öldürülen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Sebep olanları, göz yumanları lanetliyorum. Unutmayacağız. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” dedi.

Van Gölü çekildi: İki mahalle arası mesafe karadan 1 kilometreye düştü

İklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle 3 bin 712 kilometrekarelik alanıyla dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma özelliğine sahip Van Gölü, alan kaybetmeye devam ediyor. Dalış turizmi için de büyük önem taşıyan …

AKP’den seçilen Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’e cinsel saldırı suçundan hapis cezası

AKP’den seçilen Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’e cinsel saldırı suçundan hapis cezası