Mevduatta parası olanlar dikkat: Aylık getiri değişti: Bankalardan faiz ayarı

Banka Mevduat Faizleri Düşüş Trendinde!

Milliyet.com.tr/ÖZEL 2024’ün en popüler yatırım araçlarından biri olan banka mevduatları, 2024’ün son çeyreğinde faizlerdeki düşüşle dikkatleri üzerine çekiyor.

2 Ay Üst Üste Faiz İndirimi!

Aralık ayında Merkez Bankası, 250 baz puanlık sürpriz bir faiz indirimiyle başladı ve geçtiğimiz hafta aynı oranda bir indirim daha gerçekleştirdi. Bu durum, politika faizinde son 2 ayda 500 baz puanlık bir düşüşe işaret ederek faiz oranlarını %45 seviyesine çekti.

Bir Sonraki Toplantı Mart Ayında

Merkez Bankası, bu yıl 12 toplantı yerine 8 kez faiz kararı için toplanacak. Bir sonraki toplantı 6 Mart tarihinde yapılacak. Banka böylece şubat ayını pas geçmiş olacak.

Faizler Yüzde 50’nin Altında

Merkez Bankası’nın geçen hafta faiz indirimine gitmeden önce, bankalarda mevduat faizleri genellikle yüzde 50 civarında seyrediyordu. Ancak Merkez Bankası’nın kararının ardından mevduat faizlerinde bir gerileme yaşandı.

‘Mevduat Faizlerinde Düşüşün Önü Açıldı’

Ekonomist Hikmet Baydar, mevduattan çıkanlar için daha cazip bir yatırım aracını milliyet.com.tr’ye açıklarken şunları söyledi: “Aralık ayında yüksek mevduat faizleri, daha çok bilanço düzenlemeleriyle ilişkilendiriliyordu. Ancak ocak ayında bu gereklilik ortadan kalktı. Bunun yanı sıra TCMB’nin fonlama faizleri de 250 baz puan civarında düşünce mevduat faizlerindeki düşüş ivme kazandı.”

Faiz Kararı Sonrası Mevduat Faizlerinde Düşüş Ne Kadar Oldu?

TCMB verilerine göre politika faizi indirimleri, farklı vadeler için farklı olmasına rağmen bileşik faiz cinsinden, kısa vadeli mevduatlarda 2,5 puan, 3 aylık mevduatlarda 5 puan ve 6 aylık mevduatlarda 10 puan civarında bir düşüş yaşattı.

Gözler Mart Ayında! Faizler Ne Olur?

TCMB, şubat ayında toplantı yapmayacak. Mart ayında ise enflasyondaki düşüşe bağlı olarak yeni bir faiz indirimi olasılığı oldukça yüksek. Mevduat faizlerindeki düşüşlere bakarak, gelecekte faiz indirimlerinin devam edeceği anlaşılıyor.

Aylık 35.500 TL Civarı Kazanç!

Mevduat faizinden elde edilecek kazanç, vadeye göre değişiklik gösterebilir. Özellikle yüksek mevduat faizi sunan bankalar daha yüksek getirilere yol açabilir. Örneğin, %45 faiz oranıyla 32 günlük vadeli mevduattan yaklaşık olarak 35.500 TL civarında kazanç sağlanabilir.

Mevduatta Getiri Hala Cazip Mi?

Çünkü mevduat faizi, reel getiri sağlamayabilir ve bu durum ileride zorluklara yol açabilir. Bu nedenle mevcut mevduat faizlerinin hala cazip olması önemlidir.

Mevduattan Sonra Hangi Yatırım Aracı Mantıklı?

Enflasyon ve faizlerdeki düşüş, tahvil fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Bileşik getirisi yüksek olan tahviller, yatırımcılara daha fazla getiri sağlayabilir. Bu nedenle mevduat sahipleri, daha yüksek getiri potansiyeli sunan tahvillere yönelebilirler.

Related Posts

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Bütçe nisanda 175 milyar TL açık verdi

Borsa güne pozitif başladı

Borsa güne pozitif başladı

Doğu Karadeniz’in Türk somonu ihracatı 35,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-nisan döneminde 35 milyon 850 bin 664 dolarlık Türk somonu ihracatı yapıldı.

Bir Erdoğan devrimi daha: PKK kendini feshetti

Bu yazıya neden bu başlıkla başladım? Çünkü ülkemizde büyük devrimler oluyor. Devlet, büyük bir devlet olarak yeniden kuruluyor. Ancak sanki bütün bu olup bitenler kendiliğinden oluyormuş gibi bir hava oluşuyor. Jeopolitik olarak bu kadar riskli, diplomasi, ekonomi ve enerji yollarının kavşağında bulunan bir ülkeyi kimse kendi haline bırakmaz; nitekim iki yüzyıl boyunca da bırakmadılar. Yirmi yıl önce Türkiye, altyapısını ve kalkınmasını tamamlamaya niyet ettiğinde, attığı her adım başka bir adımı

Türkiye’nin en zengin kadınları belli oldu: Listenin başındaki ismin serveti 4 milyar dolar!

Özellikle listeye Enka İnşaat’ın patronu Tara ailesi damga vururken, bu yıl kadın milyarder sayısında önceki yıllara kıyasla artış olduğu dikkat çekti. İşte Forbes’in en zengin 100 Türk listesinde yer alan kadın isimler:

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini