Havadan benzin üretmek gerçek mi oldu?

Aircela’dan Devrim Niteliğinde Bir Çözüm: Havadan Doğrudan Benzin Üretimi

ABD’de ulaşımın sera gazı salımlarının yüzde 28’inden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Bu salımların büyük bir kısmı ise hala benzinli araçlardan kaynaklanıyor. Elektrikli araçlar (EV) çevreci bir çözüm olarak öne çıksa da, EV’lerin yaygınlaşması düşündüğümüzden daha sınırlı kaldı. Şu an ABD’deki araçların yalnızca yüzde 8’i elektrikli olarak kullanılıyor. Dünya genelinde ise bu oran hala yüzde 10’un altında.

New York merkezli bir girişim olan Aircela, bu durumu değiştirecek devrim niteliğinde bir çözümle karşımıza çıktı. Havadan doğrudan benzin üretebilen bir makine geliştiren firma, tamamen yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak hava ve sudan benzin üretebiliyor. Üstelik elde edilen bu yakıtı herhangi bir benzinli araca doldurabiliyor.

“Prototip Değil, Çalışan Bir Makine”

Aircela’nın kurucu ortağı ve CEO’su Eric Dahlgren, cihazlarının New York’ta gerçek benzin üretimi yaptıktan sonra tanıtıldığını söyledi. Dahlgren, “Biz bir prototip değil, çalışan bir makine yaptık. İnsanların bunun gerçek olduğunu görmesini istiyoruz,” dedi.

Çalışma prensibi ise oldukça basit: cihaz atmosferdeki karbondioksiti çekiyor ve ardından bu gazı benzin haline dönüştürüyor. Ayrıca cihaz, günde 10 kilogram karbondioksit yakalayarak yaklaşık 4 litre benzin üretebiliyor. Cihazın yakıt deposunun 17 galonluk kapasitesi bulunuyor ve hedeflenen kullanım alanları arasında bireysel kullanıcılar ve benzin istasyonları gibi ticari işletmeler de bulunuyor.

Ölçeklenebilirlik Dikkate Alındığında

Cihazın en büyük avantajı, küçük boyutları sayesinde hızla yaygınlaştırılabilir olması. CEO Dahlgren, teknolojilerinin bireysel kullanıcılardan konteyner taşımacılığına kadar geniş bir kullanım alanına uyarlanabileceğini belirtiyor. Ancak, bu vizyonun gerçekleşmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın hale gelmesi gerekiyor. Elektrik ihtiyacını fosil kaynaklar yerine yenilenebilir enerjiden karşılamak çevresel faydayı artırabilir.

Aircela’nın hedefi, cihazı 2025 sonbaharında üretime sokmak ve karbon nötr yakıtların daha geniş kitlelere ulaştırılmasına katkı sağlamak. CEO Dahlgren, “On yıllarca bekleyemeyiz. Şimdi bir şeyler yapmalıyız,” diyerek harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Yolları kapalı gösteren Google Haritalar, trafiğin kilitlenmesine sebep oldu

Google Haritalar, teknik bir aksaklıktan dolayı yolları kapalı gösterince, Almanya’da trafik birbirine girdi.

iPhone 17 Air hayal kırıklığı yaşatacak! Bilgiler tedarik zincirinden sızdı

Apple’ın bu sonbaharda tanıtması beklenen iPhone 17 Air, sadece 145 gram ağırlığı ve 5,5 mm kalınlığıyla “piyasadaki en ince ve en hafif” akıllı telefonlardan biri olma iddiasını taşısa da söylentiler umut verici değil.

Müzik dinlerken tüylerin diken diken oluyorsa, beynin diğer insanlardan farklı çalışıyor olabilir

Müzik dinlerken bir anda vücudunuzun ürperdiğini, tüylerinizin diken diken olduğunu hissediyorsanız yalnız değilsiniz. ‘Frisson’ adı verilen bu his, beyninizin hem duygusal hem fiziksel düzeyde derin bir tepki verdiğini gösteriyor.

200 milyon yıldır ne kaşı ne gözü değişti: Bu hayvan varlığını ilk günkü gibi sürdürüyor!

Dünya üzerindeki “yaşayan fosiller” listesinin en eski üyelerinden biri olan timsah, tam 200 milyon yıldır morfolojisini neredeyse hiç değiştirmeden günümüze ulaştı. Dinozorlarla omuz omuza yaşadığı dönemi aşarak, dinozorların yok oluşunun ardından dahi hem nehir hem de deniz ekosistemlerinde saltanatını sürdüren bu sürüngen; iki saate yakın sualtı kalış yeteneği ve 2 tonu aşan çene gücüyle evrimsel bir zafer hikâyesi sunuyor.

D vitamini almak yaşlanmayı yavaşlatıyor

Geniş ve uzun vadeli bir çalışmanın sonuçlarına göre, D vitamini takviyesi almak biyolojik yaşlanmayı yavaşlatıyor. Araştırmaya göre vitaminin etkisi ortalama üç yıl.

Kazandığı dünya 3.lüğü ile Yozgat’ın gururu oldu

Yozgat’ın Yerköy ilçesinden yetişen genç kickboks sporcusu Semanur Erdem, Antalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Kickboks Dünya Kupası’nda büyük bir başarıya imza attı.