Efsaneler ve Bilim Bir Arada : Yazın İlk Dolunayı Çilek Ayı’nın Gizemli Hikayesi
3 mins read

Efsaneler ve Bilim Bir Arada : Yazın İlk Dolunayı Çilek Ayı’nın Gizemli Hikayesi

Gece gökyüzünde altın renginde parlayacak olan Çilek Ayı’nı bu hafta nasıl göreceğiniz aşağıda açıklanmıştır

Çarpıcı bir Çilek Ayı , yaz sezonunun ilk dolunayını işaret ederek Cuma günü gece gökyüzünü doldurduğunda altın renginde parlayacak .

Tatlı adı, ABD’de bu dönemde toplanmaya hazır meyvelerin olgunlaştığı çilek mevsimiyle ilişkilendirilir.

Ay, en parlak ve en dolu halini alacak ve hafta sonu boyunca parlamaya devam edecek.

Göksel olay, güneşin yılın en yüksek noktasında olduğu yaz gündönümünde meydana geldiğinden, ay da ‘her zamankinden daha büyük görünecektir.’

Çarpıcı Çilek Ayı, yaz sezonunun ilk dolunayını işaret ederek Cuma günü gece gökyüzünü doldurduğunda altın renginde parlayacak.

‘2024 Haziran dolunayı gündönümünde, güneşin kesinlikle yılın en yüksek noktasında olduğu günde gerçekleştiğinden, bu ayın 21’indeki dolunayı en düşük dolunay, hatta yıllardır gördüğümüz en düşük dolunay.

‘Ay çok alçak olduğundan her zamankinden daha büyük görünecek. Buna ‘Ay Yanılsaması’ denir.

Gökyüzü meraklıları dolunayın ufkun üzerinde yükselişini izlemek için güneydoğuya bakmalı; dolunay orada büyük ve altın renginde görünecek.

Ana olay Cuma günü yaşanırken, NASA’ya göre ay Perşembe günü neredeyse dolunay görünecek.

Altın rengi, ayın gökyüzünde alçak, sığ bir yol izlemesinden kaynaklanmaktadır, ancak adı Kızılderili Algonquin kabilelerinden gelmektedir.

Kabileler, İngiliz yerleşimciler gelip çileklerin hasat için ne zaman olgunlaştığını öğrenmek için Haziran dolunayını kullanana kadar kuzeydoğu bölgesinde yaklaşık 8.000 yıl yaşadılar.

Ve efsaneye göre, haziran ayında dolunay altında çilek yerseniz, arzuladığınız her şey gerçekleşecektir.

Eski Avrupalılar da ayı Mead veya Bal Ayı olarak adlandırdılar.

Mead, balın suyla ve bazen meyveler, baharatlar, tahıllar veya şerbetçiotuyla karıştırılmasıyla fermente edilerek oluşturulan bir içecektir. Bazı ülkelerde Mead’e Bal Şarabı da denir.

Gökyüzü meraklıları dolunayın ufkun üzerinde yükselişini izlemek için güneydoğuya bakmalı; dolunay orada büyük ve altın renginde görünecek.

Bazı yazılar, balın hasat için hazır olduğu haziran sonu civarındaki zamanın bu Ay’ı ‘en tatlı’ Ay yaptığını öne sürüyor.

Ve ‘balayı’ kelimesinin kökeni Avrupa’da en az 1500’lü yıllara kadar uzanıyor.

‘Evliliğin ilk ayına ‘balayı’ deme geleneği, haziran ayında evlenme geleneği nedeniyle ya da ‘Bal Ayı’nın yılın ‘en tatlı’ Ayı olması nedeniyle bu dolunay ile ilişkilendirilebilir.”

‘Bu kelimenin İngilizce’ye, evliliklerinin ilk ayında yeni evlilere bal likörü hediye etme geleneğinden girdiğine dair 19. yüzyıldan kalma bir teoriyi destekleyecek yeterli kanıt yok gibi görünüyor.’

Hindular için bu, evli kadınların sevgilerini banyan ağacının etrafına törensel bir ip bağlayarak gösterdikleri Vat Purnima’dır .

Kutlama Savitri ve Satyavan efsanesine dayanmaktadır.

Özellikle Sri Lanka’daki Budistler için bu dolunay, Budizm’in MÖ 236’da ortaya çıkışına işaret eden Poson Poya’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir