Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Ticaret Bakanlığı Yönetmelik Taslağına Göre Doğrudan Satışlarda Cayma Hakkı Süresi Artırıldı

Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketicilere satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı tanıdı.

Ürün veya hizmetlerin doğrudan tüketiciye kişisel iletişim yoluyla satılmasına imkan veren doğrudan satış sistemine yönelik yapılan düzenleme, doğrudan satışın artan popülaritesi ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirildi.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, tüketicinin ürün iadesi hakkının önemine vurgu yaparak, “Doğrudan satış sisteminde tüketicinin aldatılması gibi durumların önüne geçilerek cayma süresi 14 günden 30 güne çıkarıldı” dedi.

HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN ALIŞVERİŞTEN VAZGEÇME HAKKI

Güllü, yeni düzenlemenin hem tüketiciyi hem de doğrudan satış yapan kişileri koruduğunu belirterek, sektörde güvenilirliğin artmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.

Düzenleme kapsamında tüketicilere hiçbir gerekçe göstermeden 30 gün içinde alışverişten vazgeçme hakkı tanındığını belirten Güllü, bu süre içinde satıcıların ödemeleri masraf yansıtmadan iade etmek zorunda olacağını ve kullanılmamış ürünleri geri almakla yükümlü olacaklarını ifade etti.

Güllü, doğrudan satış şirketlerinin faaliyet gösterebilmesi için “satış yetki belgesi” almasının zorunlu hale getirilmesinin, tüketiciyi koruma ve mağduriyetleri önleme amacına hizmet edeceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, doğrudan satış şirketlerinin tüketicilere ürün ve hizmetlerle ilgili bilgileri açık ve anlaşılır bir şekilde iletmekle yükümlü olacaklarını vurgulayan Güllü, bu düzenlemenin tüketicinin bilgilendirme hakkını desteklediğini söyledi.

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU TÜKETİCİYİ KORUYACAK

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de, “Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın tüketicileri koruma amacı güttüğünü belirterek, tüketicinin 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin satıştan cayma hakkının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Telefonlarınızı hazırlayın: Market ve restoranlarda yeni zorunluluk yarın başlıyor

Tüketiciler, market, restoran, manav ve kasap gibi yerlerde asılı olacak karekodu “Tarım Cebimde” uygulamasıyla taratarak işletmenin denetim bilgilerine ulaşabilecek. Bu uygulama 28 Temmuz 2025 itibarıyla satış ve toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geliyor. İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturup görünür bir şekilde asmamışsa para cezası ile karşılaşacak.

Petrol dibe vurdu, borsa sarsıldı, altın zirve yaptı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 24,11 puanlık düşüşle 10.591,98 puandan tamamladı. Güne yüzde 0,27’lik artışla başlayan endeks, gün içinde en düşük 10.571,73, en yüksek 10.673,13 puanı gördü. Kapanış itibarıyla endeks, yüzde 0,23 oranında …

Kazancı Holding’den Kuzey Makedonya’ya 1 Milyar Euro Yatırım

Kazancı Holding, Kuzey Makedonya’da enerji altyapısını güçlendirecek 1 milyar euroluk yatırım yaptı.

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.