-
HABER7
Almanya koalisyon hükümetinin çiftçileri kızdıran hamlesi ülkede infiale yol açtı. Tarım Bakanı Cem Özdemir‘in zirai dizel sübvansiyonunun kaldırılması ve araç vergisi muafiyetinin iptal edilmesine ilişkin adımı nedeniyle çiftçiler isyanda. Aralık ayı itibariyle başlayan protestolarda başkent Berlin başta olmak üzere birçok eyalette çarpıcı eylemler düzenleniyor.
OIaf Scholz hükümeti, Aralık ayında, 2024 bütçesindeki 17 milyar euroluk boşluğu doldurmak için bir paketin parçası olarak tarımsal sübvansiyonları azaltma planlarını açıklamıştı. Bu planla birlikte karbon vergisinin yüzde 30’dan daha fazla artırılması öfkeye neden oldu.
Yaklaşık bir aydır başkent Berlin’de traktörlerle protesto düzenleyen çiftçiler, önümüzdeki hafta daha fazla gösteri çağrısında bulundu. Ellerinde pankartları ve traktörleriyle toplanan 3 binden fazla çiftçi, “Çok fazla, çok fazla! Artık bitti!” sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.
BU BİR SAVAŞ İLANI!
Alman Çiftçiler Birliği bu değişikliğin yeterli olmadığını duyurarak, planladığı protestolara sadık kalacağını bildirdi.
Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, Brandenburg kapısı önündeki protestoda yaptığı konuşmada, Alman koalisyon hükümetinin tarım için önemli olan vergi indirimlerini kaldırma kararını sert bir dille eleştirerek, “Bunu kabul etmeyeceğiz.” dedi. Rukwied, vergi indirimlerinin kaldırılmasını “savaş ilanı” olarak niteleyerek hükümete geri adım atmama çağrısında bulundu. Eğer talepleri karşılanmazsa, çiftçilerin ocak ayından itibaren daha büyük protestolara başlayacakları belirtildi.
CEM ÖZDEMİR’E SERT TEPKİ
Metalink’te sorularını cevaplayan çifti Josef Holz, Cem Özdemir’e ‘çocuk eğitimcisi’ diyerek tepki gösterdi ve şunları söyledi:
“Politikacılardan artık gerçekten yeterli olduğuna dair şühpelerimiz var. Şimdi bizden tarımsal mazot sübvansiyonundan ve tarımdan vazgeçmemizin talep edilmesi bardağı taşırdı. Artık buna katlanamıyoruz. Halk, ağzı bağlanan ve köleleştirilenin sadece çiftçiler değil, aynı zamanda halk olduğunun farkına varıyor. Örneğin; Alman çiftçilere çok katı hayvan refahı şartları getirildi. Ayrıca bu alanda uzman olmayan kişilerin Almanya’da iktidarda olmasını da kabul edilemez buluyorum. Ve kendime neden diye soruyorum? Örneğin Yeşiller Partisi neden bir çocuk eğitimcisini Tarım Bakanı ya da bir çocuk kitabı yazarını Ekonomi Bakanı olarak atadı? Bu partide de bazı uzmanlıklara sahip insanlar olmalı. Neden bu insanlar bakan yapılmıyor?” dedi.
ALMAN TARIMINI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORLAR
Çifti Josef Holz başka bir medya kuruluşuna yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Alman tarımını ortadan kaldırmak istiyorlar. Yıllardır bürokrasi ile ilgili sorunlarımız var, giderek daha fazla bürokrasi, giderek daha fazla maliyet, giderek daha az rekabet. Ve şimdi, tüm bunların üzerine, tarımsal dizel sübvansiyonu kaldırılıyor ve araçlarımız için vergi ödemek zorundayız. Korona’dan önce 2019’dan beri uğraştığımız gübre düzenlemeleri ve bürokrasinin azaltılması gibi konulara hala bir çözüm bulunmadı, biz çiftçiler için hiçbir şey olmadı. Ve şimdi geçen haftadan bu yana en kötüsü, tarımsal mazot sübvansiyonu ve vergisi daha yeni eklendi.
Bu bizim için kabul edilemez bir durum çünkü paramız yok ve çiftliklerimizi bu şekilde işletmeye devam edemeyiz. Evet, tarımsal dizel sübvansiyonu şimdi tekrar geriye dönük olarak uygulanmalıdır. Tarım araçları için vergi konusu da masadan kaldırılmalı.
Gübre düzenlemeleri ve bürokrasinin azaltılması gibi diğer konularda da iletişim yeniden başlatılmalıdır. Alman tarımının iyileştirilmesi için bu konuların da ele alınması gerekiyor. Evet, sanırım tabela her şeyi anlatıyor, mevcut hükümete olan güvenimiz kesinlikle yok oldu. Artık trafik ışıklarına(Koalisyon) güvenimiz kalmadı.”
“BU VERGİLERİ VERMEK İSTEMİYORUZ”
Almanya Özgür Çiftçiler Derneği üyesi Reinhard Jung, AA’ya yaptığı açıklamada, Alman çiftçilerin tarıma tek taraflı yük olan vergilerin artırılmasını kabul etmediklerini belirtti.
Jung, “Üstelik, üretim kısıtlamaları, aşırı regülasyon ve fiyatlarımızı aşağı çeken tarımsal ithalatla karşı karşıya bulunuyoruz. Hükümet vergilerle bize yük oluyor ancak para kazanmak için daha fazla imkan vermiyor. Bu ek yükü müşterilerimize aktaramıyoruz. Çünkü biz çiftçiler, ürünlerimizi satın alan tekeller tarafından alanlarda kısıtlanmış durumdayız.” diye konuştu.
Gıda perakendecilikte fiyatları belirleyen 4 büyük şirket olduğunu vurgulayan Jung, “Alman hükümeti, tekellerin gücüne ve ithalatın fiyat baskısına karşı katma değerimizi güçlendirecek hiçbir şey yapmıyor. Ancak vergileri istiyorlar. Bu olamaz. Bundan dolayı bunu reddediyoruz. Biz çiftçiler gelir vergisi ödemek istiyoruz, ancak üretimimizi pahalılaştıran ve ekonomik olmaktan çıkaran vergileri vermek istemiyoruz.” ifadesini kullandı.
“ÜRETİMİ BIRAKMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”
Protestoya katılan ve isminin Leo olduğunu söyleyen genç bir çiftçi de hem çiftçilik yaptığını hem de üniversiteye gittiğini belirterek, yakıt fiyatlarını pahalı hale getiren hükümeti protesto etmek için toplandıklarını söyledi.
Genç çiftçi Leo, “Diğer ülkelerle rekabetle karşılaştığında Almanya’da çiftçiler için üretim zaten oldukça zor. Bu yüzden daha ucuz yakıta ihtiyacımız var. Aksi halde üretmeyi bırakacağız ve her şeyi ithal etmek zorunda kalacağız.” diye konuştu.
BAŞBAKAN YARDIMCISINA FERİBOT ABLUKASI
Almanya’da hükümetin tarım sektörüyle ilgili tasarruf planlarından kısmen geri adım atmasından saatler sonra 300 kişilik bir çiftçi grubu, Hooge ziyaretinin dönüşünde Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck‘in feribottan inmesini engelledi. 30 kadar gösterici gemiye binmeye çalıştı ancak çiftçiler, polis tarafından biber gazı kullanılarak engellendi. Protestolar nedeniyle Habeck’in feribotu yeniden denize açılmak zorunda kaldı. Yeşiller Partisi üyesi ve aynı zamanda Ekonomi ve İklim Bakanı olan Habeck, ancak gece saatlerinde karaya çıkmayı başardı.
Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, “Kişisel saldırılar, istismar, tehdit, zorlama ya da şiddetin doğru olmadığını” ve derneğinin siyasetçilerin mahremiyetine saygı duyduğunu kaydetti.
HÜKÜMETTEN KISMİ GERİ ADIM
Hükümet planından kısmi geri adım atarak tarım araçları için otomobil vergisi muafiyetini koruyacağını ve tarımda kullanılan dizel için vergi indirimlerinde planlanan indirimleri kademelendireceğini bildirdi.
Alman Çiftçiler Birliği bu değişikliğin yeterli olmadığını duyurarak, planladığı protestolara sadık kalacağını bildirdi.
ALMAN ÇİFTÇİLER NEDEN PROTESTO EDİYOR?
Almanya Anayasa Mahkemesi, kasımda koalisyon hükûmetinin, Kovid-19 salgını döneminden kalma 60 milyar avroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğuna karar vermesinin ardından Alman hükümeti 2024 bütçesinde tasarrufa gitmek zorunda kalmıştı.
Mahkeme kararının ardından hükûmetin borç frenini art arda beşinci yıl için askıya alması ya da tasarruf ve vergi artışları için yaklaşık 17 milyar avro bulması gerekiyordu.
Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti’nin oluşturduğu hükümet, gelecek yılın bütçesin de açığı kapatmak için, geçen hafta karbon vergisini öngörülenin üzerinde artırdı. Karbon vergisi (CO2 fiyatı) ton başına 30 avrodan 40 avro yükseltildi. Bunun da ülkede benzin ve dizel litre fiyatlarını sırasıyla 4,3 avro cent ve 4,7 avro cent artırması bekleniyor.
Alman hükümeti, bütçe kesintilerinin bir parçası olarak çiftçiler için vergi muafiyetlerini kaldırmayı ve tarımsal dizel sübvansiyonu da sonlandırmayı planlıyor.
Hükümetin planına göre, Alman çiftçiler artık tarım için kullandıkları mazot için vergi indirimi almayacak ve tarım araçları için otomobil vergisinden muaf tutulmayacak.