Bakan Kacır: Finansman maliyetlerimizde önemli düşüş göreceğiz
“`html
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan Önemli Açıklamalar
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni döneme ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Dezenflasyon sürecinin devam etmesiyle birlikte, finansman maliyetlerinde belirgin bir azalma göreceğiz” ifadelerini kullandı.
AA’nın haberine göre; Bakan Kacır, Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayicileri İstişare Toplantısı’nda, jeopolitik gerilimler, krizler ve salgınların, tedarik zincirlerinde yeni denge arayışlarını gündeme getirdiğini belirtti.
Ticarette korumacı yaklaşımların arttığını vurgulayan Kacır, “Mevcut koşullarda katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretim anlayışının önemi giderek artıyor. Güçlü bir üretim ve teknoloji geliştirme altyapısına sahip ülkeler, kalkınma yarışı açısından avantajlı konumda bulunuyor. Türkiye, bu dönüşümü sağlam bir altyapıyla gerçekleştiriyor.” dedi.
Kacır, Dünya Bankası ile yürütülen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” çerçevesinde 700 milyon dolardan fazla finansmanı sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine sağladıklarını ifade etti.
İş gücünün dönüşümünü sağlamak adına model fabrikalar aracılığıyla sanayicileri ve çalışanları yalın üretim ile dijital dönüşümle buluşturduklarını aktaran Kacır, ilk kez 2018’de başlattıkları yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerinin sayısını hızla artırarak 10’a ulaştıklarını dile getirdi.
Kacır, “Proje uygulama çalışmalarımız ve eğitimlerle sanayicilerimizi dijitalleşme yolculuğuna hazırlıyoruz. Şu anda kurulumu devam eden beş yeni model fabrikayla bu sayıyı 15’e çıkararak sanayimizin dijital çağa geçişini hızlandıracağız.” dedi.
Bakan Kacır, firmalar ve kamu kuruluşlarının dijital dönüşüm süreçlerine destek sağlamak üzere “Dijital Avrupa Programı”na katıldıklarını belirtirken, “Sanayi, KOBİ’ler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünde kritik bir rol üstlenmek amacıyla ülkemizden 5 konsorsiyum, ‘Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’ ağına dahil oldu.” bilgisini paylaştı.
‘Yüksek Teknolojiyi Hayata Geçiriyoruz’
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan işbirliği sonucunda, 300 milyon avroluk finansman desteğiyle KOBİ’lerin dijital dönüşüm projelerine katkı sağladıklarını vurgulayan Kacır, şu şekilde devam etti:
“Sanayimizin rekabetçiliğini artıracak yüksek teknoloji ve katma değerli üretimi sürdürülebilir hale getirmek için destek araçlarımızı sürekli güncelliyor ve devreye alıyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE’den seri üretime kadar destek sağlamaktayız.”
Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığını oluşturan 284 ürün için uygun koşullarda finansman sağladıklarını belirterek, “Merkez Bankamızdan tahsis edilen 300 milyar lira ile bu yıl yatırım büyüklüğü 239 milyar lirayı aşan 28 projenin işlemlerini tamamladık.” dedi.
HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile elektrikli araç, güneş hücresi ve rüzgar türbini gibi stratejik alanlarda toplam 7 milyar doları aşan yatırımları Türkiye’ye kazandırma aşamasına geldiklerini kaydeden Kacır, şunları sözlerine ekledi:
“Milli Teknoloji Hamlemizle Türkiye Yüzyılı’nda sanayimizi katma değer ve yüksek teknoloji ile besleyerek güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Ülkemizin önde gelen teknoloji üretim merkezleri arasında yer almasını birlikte sağlayacağız. Üretici ve sanayicilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Ülkemiz ihracatının %60’tan fazlasını gerçekleştiren Marmara Bölgesi’nin ayrı bir öneme sahip olduğunu unutmamalıyız.”
“Sanayi alanlarımızın büyüklüğünü iki katına çıkarmayı hedefliyoruz”
Kacır, nitelikli iş gücü ve güçlü lojistik bağlantılar ile Marmara Bölgesi’ni büyük önem taşıdığını ifade ederken, bu bölgede birçok sektörde büyük başarılara imza atan firmaların bulunduğunu söyledi.
Eylül ayında OSB yönetmeliğinde gerçekleştirdikleri yeniliklerle sanayicilerin yatırım alanlarına erişimlerini kolaylaştırdıklarını aktaran Kacır, “Kural bazlı, şeffaf bir yönetim anlayışı ile her ayın ilk pazartesi günü tüm OSB’lerde boş sanayi alanlarını yatırımcıların erişimine açıyoruz. Yeni kurulan OSB’lerde hızlı kamulaştırma ve altyapı inşası için gerekli kaynakları bir araya getiriyoruz.” dedi.
Kacır, tahsise açılan yatırım alanlarının %30’una üç ayda yatırımcı talebi gelmiş olmasının bu reformların ne kadar doğru bir adım olduğunu gösterdiğini söyledi.
OSB’lerde izinsiz devir işlemlerine karşı sıkı önlemler aldıklarını anlatan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arsa tahsis süreleri dolmuş olan katılımcılara yatırım süreçlerini tamamlayabilmeleri için bir defaya mahsus 3 yıla kadar uzatma hakkı sunduk. Ayrıca, yeni OSB kurulumlarında stratejik yatırımlar için %15 alan ayrılması sağladık ve çalışanlarımız için sosyal alanlar oluşturarak sanayileşmeyi güçlendiriyoruz.”
Planlı sanayileşme hedefleri doğrultusunda birçok program ve projeyi hayata geçireceklerini dile getiren Kacır, sanayi alanlarının büyüklüğünü iki katına çıkarma hedefinin önemini vurguladı.
“Nihai amacımız ülkemizin refahını artırmak”
Kacır, Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nın hazırlığında ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek, Samsun-Mersin hattında 18 ilde toplam 34 potansiyel sanayi alanı belirlediklerini ve bu alanların büyüklüğünün Türkiye’deki tüm OSB’lerin toplam büyüklüğünden fazla olduğunu vurguladı.
Kacır, mevcut OSB’lerin ortalama büyüklüğünün 336 hektar, planlanan alanların ise bunun 10 katı büyüklüğüne sahip olduğu bilgisini vererek, “Bu süreç ile birlikte stratejik değeri olan yatırımlar için altyapısı hazır mega endüstriyel parklar kurmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmış sanayi tesislerini önümüzdeki dönemde Anadolu’ya taşımayı hızlandıracağız.” dedi.
Kacır, planlı sanayi alanları oluşturmanın, OSB’ler ve mega endüstriyel parklar kurmanın nihai amaçları olmadığını ifade ederek, “Son hedefimiz, insanlarımızın refah düzeyini artırmak ve ülkemizin kalkınmasını hızlandırmak.” diye konuştu.
“KOBİ’lerimize destek sağlıyoruz”
Dünyada imalat sanayisinde ve ihracat siparişlerinde daralma beklenen bir dönemde bulunulduğunu vurgulayan Kacır, fiyat istikrarını önceleyen Orta Vadeli Program uygulamalarının iç pazara olumlu yansıdığını belirtti.
Kacır, enflasyonla mücadelede uzun vadeli istikrarın sağlıklı büyümeyi destekleyeceğini aktararak, “Ekonomi programımızın güven ve öngörülebilirliği artırmasıyla dış kaynak akışı artmaktadır. Dezenflasyon sürecinin devam etmesiyle finansman maliyetlerimizde de önemli düşüşler göreceğiz.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Kacır, tüm kurumlarla uyum içinde süren bu politika ve programların kalıcı refah artışını sağlamayı amaçladığını belirterek, “Yeni dönemde yatırımların aksamaması için birçok önlem aldık ve ek adımlar atmayı planlıyoruz.” dedi.
Kısa süre içinde KOSGEB aracılığıyla İstihdamı Koruma Programı’nı başlatacaklarını açıklayan Kacır, Cumhurbaşkanı’nın destek açıklamalarını yineleyerek, “2024 yılı için iş gücü düzeyini koruyan KOBİ’lerimize, çalışan sayısı başına aylık 2.500 lira destek sağlayacağız.” bilgisini paylaştı.
Kacır, yeni teşvik sisteminin detaylarını yakın zamanda kamuoyuna duyuracaklarını belirterek, “Daha büyük, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için birlikte ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.
(HABER MERKEZİ)
“`