Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Türkiye Geçen Yıl Hizmet İhracatından 115,2 Milyar Dolar Kazandı

Ticaret Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye geçen sene hizmet ihracatından 115,2 milyar dolar gelir elde etti. Bu gelirin en büyük bölümü, 61,1 milyar dolarla turizm sektöründen geldi. Lojistik ve taşımacılık sektörü 39,9 milyar dolar, diğer iş hizmetleri 6,1 milyar dolar, telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri 4,9 milyar dolar, sigorta ve emeklilik hizmetleri ise 3 milyar dolar gelir sağladı.

Türkiye Hizmetler Alanında Küresel Bir Oyuncu Haline Geldi

Bakan Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hizmet ihracatı ve bilişim sektöründeki pay hakkında görüşlerini paylaştı. Bolat, Türkiye’nin geçen yıl hizmet ticaret fazlasında dünyada 5. sırada yer aldığını belirterek, bu alandaki başarının önemini vurguladı. Geçen yılın, bir önceki yıla göre yüzde 8,1 artışla geçtiğini söyleyen Bolat, bu yılın ocak-nisan döneminde ise ihracatın %4,3 artışla 30 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Bolat, bu başarıda ihracatçıların kararlılığının, Türkiye’nin hizmet sunumu ve insan kaynakları altyapısının önemli rol oynadığını söyledi. Ayrıca, Bakanlık tarafından uygulanan destek programlarının da bu başarıya katkı sağladığını belirtti.

Bolat, Türkiye’nin hizmetler alanında global bir oyuncu haline geldiğini ve hedeflerinin daha büyük rekora imza atmak olduğunu ifade etti. Ülkenin refahına katkı sağlayan hizmet ihracatının önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesinin hedeflendiğini belirtti.

Hizmet İhracatına 7,3 Milyar Lira Destek Sağlanacak

Sağlık turizminden lojistiğe, bilişimden eğitim hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede firmalara destek verildiğini belirten Bolat, bugüne kadar verilen destek miktarının 15 milyar lirayı aştığını söyledi. Bu yıl hizmet ihracatına 7,3 milyar lira destek sağlanacağını duyurdu.

Bolat, Türkiye’nin bilişim hizmetleri sektöründe önemli bir rol oynadığını belirterek, sektörün dünya genelinde büyük bir ivme kazandığını ifade etti. Türkiye’nin bilişim ihracatının geçen yıl 5 milyar dolara ulaştığını ve bu yıl %10 büyüyerek 5,5 milyar dolara ulaşmayı hedeflediğini aktardı.

Related Posts

Telefonlarınızı hazırlayın: Market ve restoranlarda yeni zorunluluk yarın başlıyor

Tüketiciler, market, restoran, manav ve kasap gibi yerlerde asılı olacak karekodu “Tarım Cebimde” uygulamasıyla taratarak işletmenin denetim bilgilerine ulaşabilecek. Bu uygulama 28 Temmuz 2025 itibarıyla satış ve toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geliyor. İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturup görünür bir şekilde asmamışsa para cezası ile karşılaşacak.

Petrol dibe vurdu, borsa sarsıldı, altın zirve yaptı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 24,11 puanlık düşüşle 10.591,98 puandan tamamladı. Güne yüzde 0,27’lik artışla başlayan endeks, gün içinde en düşük 10.571,73, en yüksek 10.673,13 puanı gördü. Kapanış itibarıyla endeks, yüzde 0,23 oranında …

Kazancı Holding’den Kuzey Makedonya’ya 1 Milyar Euro Yatırım

Kazancı Holding, Kuzey Makedonya’da enerji altyapısını güçlendirecek 1 milyar euroluk yatırım yaptı.

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.