Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Boğmaca: Ölümcül Bir Tehdit

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen, son derece bulaşıcı ve özellikle bebeklerde yaşam kaybına yol açabilen bakteriyel bir hastalıktır. Her yıl dünya genelinde 20-40 milyon civarında boğmaca vakası görülmektedir. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’ya göre, boğmaca sebebiyle yılda yaklaşık 300.000 kişi, çoğunlukla çocuklar hayatını kaybetmektedir.

Belirtileri İlk Başta Soğuk Algınlığıyla Karıştırılabilir

Doç. Dr. Kara, hastalığın üç evrede ilerlediğini ve özellikle ilk haftalarda soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterdiğini belirtiyor. Hastalık ilk evresinde (kataral evre), hafif ateş, burun akıntısı, halsizlik gibi nezle benzeri belirtiler gösterir. Bu dönemde hastalık bulaşıcıdır ve hastalığın seyri şiddetlenerek devam eder.

Boğmaca Bebeklerde Özellikle Tehlikeli

Doç. Dr. Kara’ya göre, boğmaca öksürük nöbetlerine, solunum güçlüğüne, kusmaya ve hatta kaburga kırıklarına neden olabilir. Bebeklerde nefes durması ve ciddi akciğer enfeksiyonları gibi sonuçlar doğurabilir.

Aşılama Önemli

Boğmaca aşısıyla hastalığın yayılması engellenebilir. Ancak aşılanma oranlarının düşmesi ve bağışıklığın azalması nedeniyle salgınlar görülebilir. Aşı, özellikle hamile kadınlar ve bebekler için önemlidir.

Annenin Aşılması Bebeği Korur

Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Ece Utkan Korun, annenin gebelikte aşılanması gerektiğini vurguluyor. Anne adaylarının gebeliğin 18-36. haftaları arasında aşı olmaları tavsiye ediliyor. Aşı, bebeklere doğumdan önce anneden koruyucu antikorlar geçirir.

Anne Adaylarının Dikkatine

Uzman Dr. Utkan Korun, tüm anne adaylarını gebeliklerinin ikinci trimesterinde aşı olmaya davet ediyor. Aşıların ücretsiz olarak sağlık merkezlerinde yapılabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak