ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa Borsaları, ABD-Çin Ticaret Gerilimiyle Yükselişte

Avrupa borsaları, küresel ticaret gerilimlerinde azalma olabileceğine yönelik iyimserlikle haftanın son işlem gününü artıda tamamladı. Stoxx Europe 600 endeksi, yüzde 0,44’lük bir artışla 537,96 puana ulaştı.

Bölgedeki diğer borsalarda da benzer şekilde pozitif kapanışlar yaşandı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 artarak 8.554,8 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,63 yükselerek 23.499,32 puana yükseldi. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 artarak 7.743,75 puana çıkarken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,02 artarak 39.369,99 puana ulaştı.

Avro/dolar paritesi de Avrupa piyasalarının kapanış saatlerinde yüzde 0,54 artarak 1,129 seviyesine yükseldi.

Yatırımcılar, ABD-Çin arasındaki ticaret müzakerelerine odaklanırken, İsviçre’de gerçekleşecek olan görüşmeler önemli bir adım olarak görülüyor. ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer liderlik ederken, Çin tarafını Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek. İki ülke arasındaki ilk resmi yüz yüze temas olacak bu görüşmeler, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı yüksek gümrük vergisinin ardından gerçekleşiyor.

Analistler, ABD’nin müzakereci tavrının ticarette gerilimin azalabileceğine ilişkin beklentileri artırdığını belirtiyor. Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin sonuçlarının önemine vurgu yapılıyor.

Fed’in politika faizini sabit tutmasının ardından Fed yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. New York Fed Başkanı John Williams, enflasyon beklentilerinin politika yapıcıların hedeflerine yakın tutulmasının önemine işaret ediyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michael Barr ise tarife artışlarının ekonomiye etkilerini henüz net bir şekilde göremediklerini belirtiyor ve tarifelerin bu yılın sonunda enflasyonu artırabileceğini düşünüyor.

Şirketlerin bilançoları da değerlendirilirken, Pinterest’in hisseleri beklentilerin üzerinde gelir açıklaması ve kullanıcı sayısının artmasıyla yüzde 4,8 değer kazanırken, Lyft’in hisseleri de şirketin hisse geri alım planını açıklamasının ardından yüzde 28,1 yükseldi. Expedia’nın hisseleri ise finansal sonuçlardaki beklentileri karşılayamaması sonrası yüzde 7,3 değer kaybetti.

Related Posts

Enflasyon gelirleri tırpanlarken, yılın ikinci yarısı için verilen artış oranları tepki çekti: ‘Rakamlar yalan, sefalet gerçek’

Enflasyon, emekçi ve emeklilerin gelirlerini eritti. Memur ve emekli maaşları 6 aylık kaybı bile telafi etmedi. En düşük emekli aylığı açlık sınırının altında kalırken, emek örgütleri TÜİK ve Çalışma Bakanlığı önünde meydanlara çıktı.

Enflasyon ile faiz arasındaki makas 11 puana çıktı

Enflasyon ile faiz arasındaki makas 11 puana çıktı

En düşük emekli maaşı belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 TL yüzde 16.67’lik enflasyon artış oranı kapsamında 16 bin 881 TL’ye yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

Ara zam faturaya yapıldı

Dar gelirliye enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zammı çok gören iktidar doğalgaza ise yüzde 24.6 oranında zam yaptı. Zamla beraber emeklinin asgari ücretlinin geçim derdi büyüyecek, tenceresi kaynamayacak.

Taze damat Bezos hisse sattı

Milyarder iş insanı taze damat Jeff Bezos Haziran ayında yaklaşık 737 milyon dolar değerinde Amazon hissesi satışı gerçekleştirdi.