NATO’dan Rusya uyarısı: 5 yıl içerisinde…

Marksist Rutte: “Hollanda Zirvesinde Liderlerin GSYH’nin Yüzde 5’ini Savunmaya Harcamalarına Ayırmasını Bekliyorum”

Chatham House’ta konuşan Rutte, Hollanda’nın Lahey kentinde gerçekleşecek zirvede liderlerin, üye ülkelerin GSYH’nin yüzde 5’ini savunma harcamalarına ayırması konusunda anlaşmalarını beklediğini ifade etti.

Rutte, NATO’yu daha adil hale getirerek güvenlik yükünü daha dengeli dağıtacaklarını belirtirken, “Her müttefik üzerine düşeni yapmalı çünkü ABD bu yükün çok fazlasını taşıdı. Avrupa ve Kanada daha fazlasını yapacak, ABD de NATO’ya olan sarsılmaz bağlılığını sürdürecek.” dedi.

“Artık Doğu veya Batı Yok”

Rutte, Rusya’nın, Çin, Kuzey Kore ve İran’la iş birliği yaparak askeri kapasitesini artırdığını vurgulayarak, “Rusya, Çin teknolojisiyle ordusunu yeniden yapılandırıyor ve beklediğimizden çok daha hızlı silah üretiyor. NATO’nun bir yılda ürettiğini Rusya 3 ayda üretiyor. Bu yıl 1500 tank, 3000 zırhlı araç ve 200 İskender füzesi üretmesi bekleniyor. Rusya, NATO’ya karşı askeri güç kullanmaya 5 yıl içinde hazır olabilir. Kendimizi kandırmayalım, hepimiz artık doğu kanadındayız. Yeni nesil Rus füzeleri ses hızının çok üzerinde hareket ediyor. Avrupa başkentleri arasındaki mesafe artık sadece dakikalarla ölçülüyor. Artık doğu veya batı yok, sadece NATO var.”

“Hayalperestlik Bizi Güvende Tutamaz”

Rutte, tarihin barışı korumak için savaşa hazırlanmanın gerekliliğine dikkat çekerek, “Hayalperestlik bizi güvende tutmaz. Tehlikeyi yok sayamayız. Umut bir strateji değildir.” şeklinde konuştu.

Savunma harcamalarının GSYH’nin yüzde 5’ini harcama hedefinin rastgele seçilmediğinin altını çizen Rutte, savunmada sıçrama yapma gerekliliğine işaret etti.

“700 Adet F-35 Savaş Uçağı Satın Alınacak”

NATO Genel Sekreteri, ittifakın savunma bakanları tarafından belirlenen yeni hedefler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

  • Hava ve füze savunmasında yüzde 400’lük bir artış gerekiyor.
  • Orduların binlerce zırhlı araca, tanka ve milyonlarca top mermisine ihtiyacı var.
  • Lojistik, tedarik, ulaşım ve sağlık gibi destekleyici kabiliyetlerin iki katına çıkarılması gerekiyor.
  • Müttefiklerin daha fazla savaş gemisi ve uçak için yatırım yapması gerekiyor. Örneğin, ABD’nin müttefikleri toplamda en az 700 adet F-35 savaş uçağı satın alacak.

“1 Milyar İnsanı Korumak İçin Gerekli”

Rutte, yapılacak harcamaların bir kişiyi memnun etmek için değil, 1 milyar insanı korumak için gereklilik olduğunun altını çizdi. Ukrayna’nın adil ve kalıcı bir barışı hak ettiğini vurgulayan Rutte, NATO’nun Ukrayna’ya savaşı uzatmaktan ziyade kendini savunabilmesi ve gelecekteki saldırıları önleyebilmesi için siyasi ve pratik destek sağlayacağını belirtti.

Related Posts

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 3. turu İstanbul’da başladı: Ana gündem barışın şartları

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 3. turu İstanbul’da başladı: Ana gündem barışın şartları

Vantilatör hırsızları iş başında

İstanbul’da etkili olan aşırı sıcakların ardından Avcılar’da iki şüpheli bir mağazanın önünde sergilenen vantilatörleri alıp kaçtı.

Batman’da bıçaklı saldırıya uğrayan esnaf ağır yaralandı

Batman’da gasp ve bıçaklı saldırıya uğrayan esnaf, ağır yaralandı.

Uçağın kuyruğu inişte alev aldı! Air India’da ikinci facia paniği

Hindistan’da 241 kişinin öldüğü kazanın ardından başka bir Air India uçağında facianın eşiğinden dönüldü.

Beyoğlu’nda patlayan vinç lastikleri 2 kişiyi

Beyoğlu’nda seyir halinde olan vincin lastiği, gürültüyle patladı. Olay sonrası yoluna devam etmek isteyen vincin diğer bir lastiği de patladı. Patlama anları hem güvenlik hem de cep telefonu kameralarına yansıdı. Olayda 2 kişi hafif yaralandı.

Almanya, Türkiye’ye Eurofighter satışını onayladı

CHP Lideri Özel, 28 Haziran’da Almanya Savunma Bakanı’ndan destek sözü almıştı