Sanayiciler batmaya mahkum

Türkiye İş Dünyası Zorlu Bir Süreçten Geçiyor

Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gerilimin ardından, Merkez Bankası’nın faiz artırımı iş dünyası için zorlu bir sürece neden oldu. Sanayiciler, faiz oranlarının makul seviyelere inmesini umut ederken umutları yarım kaldı. İstanbul Sanayi Odası’nın nisan ayı meclis toplantısında iş dünyası temsilcileri, “ithalatçı ve ihracatçının batmaya mahkum olduğunu” belirtti. Ayrıca, “Türk sanayisi yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya” ifadeleri kullanıldı.

İhracat Maliyetleri Artıyor

Makina İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, rekabet için ihracatçının maliyet altında fiyatlar sunmak zorunda kaldığını dile getirdi. İhracatçılar için maliyetlerin artmasıyla ilgili örnek veren Ağrikli, “İki yıl önce 10 liraya mal ettiğimiz bir ürünü artık 12 liraya satıyoruz. Maliyetlerimiz arttıkça kar marjı azalıyor ve iş dünyası eriyor” şeklinde konuştu.

Sanayiciler Endişeli

Türkiye Makina Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türk sanayisinin yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Dalgakıran, bu durumun farklı bir krize işaret ettiğini ve sanayicilerin endişeli olduğunu vurguladı. Ayrıca, “İleri teknolojinin gelişmediği, yeni sanayi dallarının oluşmadığı bir ortamda zorluklar artıyor” şeklinde konuştu.

İhracat Maliyetleri Yükseliyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, yüksek faizlerin ihracatçıları zarara uğrattığını belirtti. Ticari kredi faizlerinin yüksek olmasının ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyleyen Tecdelioğlu, “Beklentiler ötelendi ve iş dünyası zorlu bir süreçten geçiyor” dedi.

Related Posts

Trump’ın geldiği ilk çeyrekte verimlilik düştü

ABD’de tarım dışı iş gücü verimliliği, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde azalış kaydetti.

Yeni kriz kapıda! Türk Lirası’nda ABD Çin alarmı…

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bugün İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşmeler, küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor. Uluslararası ekonomik sistemin yeniden dengelenmesi hedefiyle yapılacak bu temaslar dolar endeksini etkileyecek. Doların dünyadaki değerinin yılbaşındaki seviyelere çıkmasının ise Türk Lirası’nda büyük baskı oluşturması bekleniyor.

KKM’de son 7 haftanın en hızlı çıkışı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 685,2 milyar TL’den 659,7 milyar TL’ye geriledi. 7 HAFTANIN EN HIZLI ÇIKIŞI 25,5 milyar TL’lik çıkış son 7 …

Yıkım gerginliği: Şanlıurfa’da mevsimlik işçilerin evi yıkıldı

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Asya Mahallesi’nde, tapusuz olarak yıllardır yaşayan Mehmet Aktaş ve ailesi, belediyenin aldığı yıkım kararına karşı çıktı. Polis ve zabıta eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekipleri, sabah saatlerinde iş …

Gözler gram altındaydı, bakın nisanda en çok hangisi kazandırdı?

TÜİK nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı. Açıklanan verilere göre en yüksek kazandıran yatırım aracı külçe altın olurken, en çok kaybettiren yatırım aracı ise BIST 100 endeksi oldu. Yapılan …

Piyasalarda gün ortası – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,59 değer kazanarak 9.218,61 puana yükseldi. İstanbul serbest piyasada dolar 38,6340 liradan, euro 43,7320 liradan satılıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir