Prof. Osman Bektaş’tan İstanbul depremi açıklaması: Çok zor olur diyerek duyurdu

Ege Denizi‘nde haftalar önce başlayan deprem fırtınası, şiddetini ve sıklığını artırarak aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bölgede kaydedilen deprem sayısının 2 bini geçmesiyle birlikte, uzmanlar İstanbul’daki deprem riski hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Son olarak Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul’da olası büyük bir depremin zor olduğu yönündeki görüşlerini paylaştı.

“İSTANBUL’DA BÜYÜK DEPREM ZOR”

Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile İstanbul’daki deprem tehlikesine dair önemli bilgiler verdi. Bektaş, İstanbul’da büyük bir depremin olma olasılığının “çok zor” olduğunu belirtti. İstanbul’un doğusunda yer alan Adalar Fay Segmenti‘nde daha önce meydana gelen depremlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, bölgedeki depremlerin büyüklüklerinin sınırlı olduğunu vurguladı.

Bektaş, 1509 ve 1766 yıllarında gerçekleşen büyük depremlerin büyüklüğünün, mevcut verilerle tahmini olarak 6,8 ile 7,2 arasında olduğunu belirterek, bu segmentin deprem tehlikesinin “oldukça azalmış” olduğunu ifade etti. Ayrıca, 1963 yılında Adalar bölgesinde yaşanan M 6,3 büyüklüğündeki depremin, bu bölgedeki riskin düşmesinde etkili bir faktör olduğunu söyledi.

MARMARA’DA FAY SÜRÜKLENMESİ ETKİSİ

Bektaş, İstanbul’un batısındaki deprem tehlikesinin geçmiş 500 yıl içinde kayda değer bir büyük deprem yaşanmamış olmasından dolayı düşük olduğunu söyledi. Bu durumu, güncel fay sürüklenmesi (creep) hareketlerinin desteklediğini ifade etti. Fay sürüklenmesi, yer kabuğundaki hareketlerin yavaş ve sürekli olarak gerçekleşmesi anlamına geliyor ve büyük deprem riskini azaltıyor.

Prof. Dr. Bektaş, Marmara Bölgesi’ndeki depremsellik hakkında da dikkat çekici bilgiler paylaştı. Son 500 yılda, Marmara Bölgesi’nin en aktif dönemi olan 20. yüzyılda, batıdan doğuya doğru göç eden ve 6 büyük M>7 büyüklüğünde deprem üreten bir süreç yaşandığına dikkat çekti. Ancak, büyük depremler arasında sakinlik dönemlerinin genellikle 89 ile 163 yıl arasında sürdüğünü belirtti.

DEPREM PERİYOTLARI VE RİSK ANALİZİ

Bektaş, İstanbul’daki depremsellik konusunda mevcut riskin uzun dönemli periyotlara dayandığını ve bu tür büyük felaketlerin tarihsel bir döngü içinde yaşandığını belirtti. Bununla birlikte, Bektaş, bu dönemin 20. yüzyılda en aktif olduğu için, İstanbul’daki büyük bir depremin yakın vadede meydana gelmesinin olasılığının düşük olduğunu kaydetti.

İstanbul’daki fay hatlarının sürüklenme hareketlerinin, olası büyük bir deprem için kritik bir güvenlik faktörü olduğunu belirten uzmanlar, deprem konusunda halkı bilgilendirme ve hazırlık seviyelerini artırma gerektiğine de dikkat çekti.

Related Posts

Kosova meclisinde bomba alarmı: Milletvekilleri kaçtı

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle sabah saatlerinde tahliye edildi. İngilizce konuşan bir kişi 10 dakika içinde patlama olacağını bildirdi. Oturum akşama ertelenirken, polis binada arama başlattı.

Gazze’deki katliamlarda ölü sayısı 57 bin 338’e ulaştı

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye sürdürdüğü saldırılarda can kaybı 57 bin 338’e ulaştı. Son 24 saatte 70 kişi daha öldü, insani yardım bölgelerinde ise saldırılarda ölenlerin sayısı 743’e çıktı.

CHP’li belediyelere yeni operasyon… Tülay Hatimoğulları’ndan ‘çağrı’lı tepki: ‘Seçilmişlere yapılan bu eziyetten vazgeçilmelidir!’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, bu sabah CHP’li 3 büyükşehir belediye başkanının gözaltına alınmasına, “Seçilmişlere, Türkiye halklarına yapılan bu eziyetten vazgeçilmelidir” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Gazeteci Nihat Genç hayatını kaybetti: Siyasi isimlerden başsağlığı mesajları…

Bir süredir kanser hastalığıyla mücadele eden eden 69 yaşındaki Gazeteci Nihat Genç, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Genç’in vefat haberini Vesyansın TV’de çalışma arkadaşı olan Erdem Atay Atay duyurdu. Vefatın ardından siyasi isimler başsağlığı mesajları yayımladı.

Artık haftada 4 gün çalışacaklar! Uygulama başladı bile

Polonya’da haftalık 4 gün çalışma sistemi için hareket geçildi. Ülkede uygulamaya pilot olarak başladı.

Öğretmenler Bakanlık önünden Yusuf Tekin’e çağrı yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı önünde Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitimciler tarafından yapılan açıklamada, “Sayın Bakan’ın eğitimin özelleşmesine ilişkin isteklerine karşılık alanda bekleyen yüz binlerce öğretmen bu özelleşme içinde bir yıl daha ucuz iş gücü olarak görülemez” denildi.